foto-links

raamdom-gr

Zondagmiddag open voor bezichtiging

Welkom in de Dominicuskerk, een Cuypersmonument

Cuypersmonument Dominicuskerk opent haar deuren op zondagmiddag
In de maanden juli en augustus is de Dominicuskerk in het hart van Amsterdam iedere zondagmiddag open voor bezichtiging, van 13.00 tot 17.00 uur. U bent van harte welkom. Het adres is Spuistraat 14, vijf minuten lopen van Amsterdam CS. U kunt de kerk op eigen gelegenheid bezichtigen aan de hand van een boekje met informatie over het rijke interieur.

De aanwezige vrijwilligers geven u graag een kleine rondleiding.

Wilt u liever van de rust genieten in deze sfeervolle omgeving? Dat kan ook. Er is gratis koffie en thee.

Cuypers in De IJzeren Eeuw
De Dominicuskerk werd gebouwd in de periode 1883-1893 door P.H.J. Cuypers, een van de belangrijkste architecten uit die tijd. Onlangs stonden zijn leven en werk centraal in de tv-serie De IJzeren Eeuw van VPRO en NTR. U kunt dit hier terugkijken. Hij liet zich daarbij inspireren door de Italiaanse gotiek. Cuypers ging bij het ontwerp van de Dominicus uit van een driebeukige basiliek met een breed schip. De geplande toren van 85 meter hoog is er nooit gekomen, omdat de aanleg van een dergelijke toren te veel gevaar zou opleveren voor de omwonenden. Sinds 1972 staat de Dominicuskerk op de monumentenlijst.

Levendige geloofsgemeenschap
De Dominicuskerk herbergt een levendige, oecumenische geloofsgemeenschap. De viering op zondagochtend (11.00 uur) trekt wekelijks enkele honderden bezoekers uit het hele land. Ook doordeweeks zijn er diverse activiteiten, van filmavond tot gespreksgroep en van gezamenlijke maaltijd tot lezingen. Daarnaast wil de Dominicusgemeente van betekenis zijn voor buurt en stad. Zij doet dat onder meer door bestaande hulpverleningsinstanties financieel en praktisch te ondersteunen. Ook geeft een team van vrijwilligers al vele jaren Nederlandse taallessen aan asielzoekers en nieuwkomers in de stad.

ZomeropenstellingDomKerk A6 DEF-ZS (1)