Het is een traditie om in juli en augustus de diensten wat anders in te richten dan in de rest van het jaar. Er wordt gelezen uit werk van literaire en filosofische schrijvers en dichters. De lezingen worden vergezeld van kort commentaar. De meeste teksten zijn nu te lezen op de site.
zondag 28 augustus CHRISTIAN WIMAN – MIJN HELDERE AFGROND
‘Onze geest probeert voortdurend God naar ons niveau te halen, in plaats van hem ons te laten verheffen tot niveaus die we tot dan toe niet konden bereiken.’ Geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte, schreef de Amerikaanse dichter Christian Wiman, als een moderne gelovige die zijn twijfels niet uit de weg gaat, een boek vol fascinerende gedachten. We lezen hieruit enkele fragmenten, waarin een ‘brandend verlangen’ naar waarachtig leven doorklinkt: wat betekent het voor ons, als we de ‘aanhoudende, hardnekkige geest’, die sommigen God noemen, erkennen ?
Commentaar: Germain Creyghton Het commentaar van Germain Creyghton lees je hier
zondag 21 augustus HILDEGARD VON BINGEN
‘Als ik zwijg wordt ik ziek maar als ik spreek ben ik bang dat ze mij voor eeuwig het zwijgen opleggen’. Woorden van Hildegard von Bingen die geen werkelijkheid zijn geworden. Vandaag lijkt deze abdis uit de twaalfde eeuw definitief aan de vergetelheid ontrukt. Terecht ? Was ze een groot mystica ? Of toch een dweepzieke hysterische kloosterzuster waarvoor haar criticasters haar graag verslijten ? Of gewoon een feministe avant la lettre? Poging tot ontsluiering van een geheimzinnige dame.
Commentaar: Colet van der Ven Het commentaar van Colet van der Ven lees je hier
zondag 14 augustus
‘ONGEZIENE TEKENS EN ONVERMOEDE SAMENSPRAAK’
Over Ida Gerhardt, de bijbel en de christelijke symbolen in haar poëzie.
Commentaar: Arnoldien van Berge
zondag 7 augustus EBBENHOUT
Vanaf het eerste moment dat de Poolse journalist Ryszard Kapuściński (1932 – 2007) voet ze op Afrikaanse bodem, is hij in de ban van dit continent. Sindsdien heeft hij er veel gereisd en misschien nog wel meer over geschreven: ontroerende, prachtig geformuleerde verhalen. Daarbij gold het gedachtegoed van de Frans-Joodse filosoof Emmanuel Levinas voor hem als leidraad: daarin staat de daadwerkelijke, gewetensvolle ontmoeting met de ander centraal. In deze dienst gaan we aan de hand van het boek ‘Ebbenhout’ met Kapuściński mee op reis naar het veelkleurige en leerzame Afrika.
Commentaar: Geeske Hovingh Het commentaar van Geeske Hovingh lees je hier
zondag 31 juli RUMI
We lezen een aantal teksten van de dertiende-eeuwse Perzische dichter, theoloog en mysticus Rumi. Hij is een van de meest vertaalde en geliefde auteurs van de Islam, en in de Verenigde Staten is hij zelfs, ook buiten de Islam, de meest gelezen dichter van onze tijd. Rumi bezingt dan ook in alle toonaarden het meest menselijke verlangen: het verlangen naar de geliefde. Dat in en achter die geliefde altijd ook God, de Ene, gezocht wordt en dat menselijke liefde en goddelijke liefde naadloos in elkaar overgaan verklaart de aantrekkingskracht van dit bijzondere oeuvre.
Commentaar: Henk Hillenaar Het commentaar van Henk Hillenaar lees je hier
zondag 24 juli MARILYNNE ROBINSON
De Amerikaanse Marilynne Robinson schrijft christelijke literatuur. En hoe! Robinson heeft met haar boeken en essays velen wereldwijd geïnspireerd. In het eerste boek uit een trilogie – Gilead – schrijft de zeszeventigjarige predikant John Ames een brief aan zijn zeven jaar oude zoon. Haar schrijven heeft mij geraakt en wie weet u ook.
Commentaar: Claartje Kruijff
zondag 17 juli GODS VOLHEID
Vandaag een speciale zomer-zang-dienst. Het thema is de volheid van God, waaruit wij – zoals we zingen – ‘ontvangen genaden op genade’. Is alles wat ons overkomt genade, of kan dat toch niet zo zijn ? En kunnen we Gods volheid ook ervaren in de volheid van ons eigen zingen? We zullen in de viering een aantal vertrouwde liederen zingen, en ook enkele mantra’s, vooral met woorden uit onze traditie. Omdat je bij het zingen van mantra’s (korte regels die je steeds herhaalt) vrij bent van nadenken over de tekst en melodie, kun je er echt in op gaan en aan overgeven. Zo wordt zingen bidden, in de zin van ‘uitdrukken wat er in je leeft’. U bent van harte welkom om met ons te ervaren hoe dat is.
Zangbegeleiding: Jan Kortie Voorganger: Annewieke Vroom
De contemplatie van Annewieke Vroom lees je hier.
zondag 10 juli JUDITH HERZBERG
Vandaag gaat het over de poëzie van Judith Herzberg. Poëzie als een vorm van ‘omdenken’, van niet alleen anders kijken naar de werkelijkheid, maar die ook anders denken.
Commentaar: Bettine Siertsema
zondag 3 juli DE VLOEK VAN DE VRIJHEID
‘Je bent in de zomerserie helemaal vrij om te doen wat je wilt’, zeiden mensen enthousiast tegen gastpredikant Arjan Broers. Maar die bleek dat helemaal niet fijn te vinden. Er is iets van structuur nodig, dan pas komt er vorm. En toch, vandaag een zomerse viering over de vloek van de vrijheid, met gedichten van Drs. P.
Commentaar: Arjan Broers
Volg ons op