foto-links

raamdom-gr

Z O M E R D I E N S T E N

Het is een traditie om in juli en augustus de diensten wat anders in te richten dan in de rest van het jaar. Het accent ligt meer op de lezingen. De lezingen worden vergezeld van kort commentaar. Het zomerkoor zingt.

zondag 2 juli                 BEZIELING

Over hoe eenzaam het in het universum is als we God als een God van mensen zien. Maar als we gaan zien dat ook de rivier een verhaal vertelt, een berg spreek en alle dieren ook naar de hemel gaan; als we kortom bezieling waarnemen in de natuur, dan doet dat ons goed en de natuur ook.

We lezen Genesis 9, 8 – 17 en een fragment uit Laudato Si    Commentaar: Arjan Broers

 

zondag 9 juli                 DE LIEFDE SLUIT NIETS BUITEN: OVER HOE GOD DE SCHEPPING DRAAGT

Deze zondag lezen we een aantal fragmenten uit het werk van de Duitse theoloog en filosoof Meister Eckhart (1260 – 1328), de ‘prins van de westerse mystiek’. Hoewel hij na zijn dood door de Kerk werd verketterd oefenen zijn preken tot op vandaag een grote aantrekkingskracht uit. We lezen preekfragmenten over hoe God de schepping draagt in een liefde die niets buitensluit. Daarnaast beluisteren we een citaat van de Duitse dichter Paul Celan (1920 – 1970) die deze gedachte van Eckhart vruchtbaar verbindt met de moderne tijd.

Filosoof en publicist Michel Dijkstra zal ons in de teksten inwijden. (Michel Dijkstra is docent en publicist op het gebied van oosterse filosofie en westerse mystiek. Momenteel rondt hij een vergelijkend proefschrift af over Meister Eckhart en zenmeester Dogen)

 

zondag 16 juli               VEERKRACHT

Het vermogen om te herstellen van stress en tegenslag. Het is een kracht maar misschien ook wel een valkuil.

We lezen uit poëzie van vrouwen. Commentaar: Wilna Wierenga

 

zondag 23 juli               DIT ZIJN DE NAMEN

We lezen fragmenten uit Dit zijn de namen van Tommy Wieringa.

Deze roman gaat over de zoektocht naar een beter leven. Is dat betere leven te vinden en waar dan? Buiten je, in jezelf – of beide? Als je de roman gelezen hebt, weet je het nog niet. Maar je bent wel aan het denken gezet en in een context geplaatst. Die context is zo wijd als de wereld.

Commentaar: Alex van Heusden

 

zondag 30 juli               HET HUIS VAN DE MOSKEE

We lezen een aantal fragmenten uit Het huis van de moskee, van de Iraanse asielzoeker in ons land, Kader Abdoelah. Zijn deels autobiografische roman is hier een enorm succes geworden en ondertussen in vele talen vertaald. Het vertelt het leven van een groep moslims die het regiem van de sjah moe zijn maar met Khomeini en de Islamitische revolutie ‘van de regen in de drup komen’.

Commentaar: Henk Hillenaar

 

zondag 6 augustus        DE ANDERE WIND, OOK IN DE ZOMER …

Deze zondag verdiepen we ons in een chassidisch verhaal, dat ook een vlucht-verhaal is. Bette Westra (kinderboekenschrijver) en Diederik van Essel (gitarist) vertellen in deze dienst samen de geschiedenis ‘Pan de Dios”, ‘brood en God’ van de Spaans-Joodse Jacobi, die aan het begin van de 16e eeuw met zijn vrouw Esperanza naar Jeruzalem vlucht, omdat Joden niet langer welkom zijn in het tot het Christendom bekeerde Spanje van die tijd.

Commentaar: Juut Meijer

 

zondag 13 augustus      LLOYD HAFT

Al zijn ze drieduizend jaar oud, de psalmen worden nog steeds gelezen, net zo goed thuis als in een kerkelijke of kloosterlijke setting. Maar hoe gaan we om met teksten die toch duidelijk de sporen dragen van de tijd en cultuur waarin ze zijn ontstaan ? Vooral de patriarchale en gewelddadige trekjes daarvan spreken niet zo makkelijk meer aan. Er verschijnen dan ook nog steeds met enige regelmaat bewerkingen en hertalingen in een poging ze ‘bij de tijd’ te brengen. Die van Huub Oosterhuis zijn hier welbekend. De van origine Amerikaanse dichter Lloyd Haft kiest weer een heel andere insteek bij zijn actualisering van de psalmen, meer persoonlijk dan politiek. We lezen er vandaag een paar van de 150.

Commentaar: Bettine Sietsema

 

zondag 20 augustus      VLUCHTELINGEN

Vluchtelingen: de formatie liep er op stuk, maar misschien is het goed om nu eens niet door de ogen van politici, maar door de ogen van literatoren en filosofen als J.M.Coetzee, Arnon Grunberg en Hannah Arendt naar deze rechteloze thuislozen te kijken. En via hen naar onszelf.

Commentaar: Colet van der Ven

 

zondag 27 augustus      ALLES IS ONTMOETING

De liturgie vindt plaats in het templum, dat is een afgebakende ruimte om aandachtig goddelijke bewegingen te kunnen waarnemen. Die waarnemingen gebeuren in het zelf, het eigen lijf dat waarneemt (ook een soort templum). Ik neem waar: mijn ‘ik is precies degene die deze beweging waarneemt. En de bewegingen worden waargenomen als een spoor van een ander ‘ik’, een Jij, die zich in deze bewegingen ontmoeten laat. Alles, alle dingen en alle levende zielen, alles wat je ziet en zeggen kan, vinden hun oorsprong en bestemming in deze ontmoeting.

Commentaar: Willem Marie Speelman