foto-links

raamdom-gr

Musici

Arjan van Baest, dirigent

Arjan

Arjan van Baest (Tilburg, 1969) werkt als componist, dirigent en pianist/organist in kerk, concertzaal en theater.

Arjan is dirigent van de Dominicuskerk in Amsterdam, Appassionata Consort, Cantiqua Concert (Tilburg) en CoMA-ensemble voor nieuwe muziek (Eindhoven). Hij is een van de vaste pianisten van Dorine van der Klei. Met zanger Jelle Leistra vormt Arjan het duo ‘Leistra en Van Baest’, dat zich vooral toelegt op het liedrepertoire van Harry Bannink. Met componist/pianist Evert van Merode vormt hij het artistieke hart van Stichting Muziek Nu. Daarnaast is Arjan voorzitter van de Hanns Eislerstichting Nederland. Arjan is programmeur koormuziek van de concertserie ‘Muziek in de Cathrien’ (Eindhoven) en onderzoeksbegeleider aan de Master of Music (Fontys Conservatorium).

Verschillende composities van Arjan zijn opgenomen op cd: koorwerken op ‘Pro Luce’ (2013), kleinkunstliedjes op ‘Lezen in bed’ (2017), liturgische muziek op ‘Licht en liefde’ (2018) en kamermuziek op ‘Dromen op muziek’ (2018).

Voor het theater schreef Arjan de muziek voor ‘Lodewijk Napoleon in Brabant’, ‘Mingo’, ‘Een wintervertelling’, ‘Muze van mijn hart’, ‘Pleisketier – de musical’ en de kameropera ‘Diva’. Daarnaast arrangeerde hij voor Theaterchor Niederrhein verschillende popsongs voor theaterorkest, en in opdracht van ‘1000 Stemmen zingen Huub Oosterhuis’ bewerkte hij enkele liturgische gezangen van Antoine Oomen en Bernard Huijbers voor groot orkest.

Arjan studeerde compositie bij Kees Schoonenbeek, koordirectie bij Louis Buskens (cum laude) en orkestdirectie bij Arjan Tien. Aan de Universiteit van Tilburg promoveerde hij op een proefschrift over muziek, tekst en betekenis.

Meer informatie over Arjan is te vinden op: www.arjanvanbaest.nl

(foto Arjan |  Deuxbleus Fotografie – Michelle Peeters)

 

Arjan & Evert | CD ‘Dromen’

Dromen_campagnebeeld_liggendSamen met Evert van Merode is Arjan mede-oprichter van Stichting Muziek-Nu. Eind 2018 bracht deze stichting de CD ‘Dromen’ uit. Diverse Nederlandse en Vlaamse componisten, waaronder Arjan en Evert, schreven werken voor piano, viool en cello. De instrumentale werken werden alle geïnspireerd door een gedicht met als thematiek ‘dromen’. Het Vlaamse Landini-Trio stond garant voor een fantastische registratie. De CD (€15,-) is op zondagochtenden in de Dominicus te verkrijgen bij de boekentafel.

AAEvertenArjan_56d

 

 

 

 

 

Evert van Merode, pianist/organist

EvertvMerode cEvert van Merode (1980) studeerde piano aan het Fontys Conservatorium in Tilburg bij Joop Celis en Bart van de Roer. Hij volgde privé-lessen compositie bij Willem Jeths in Amsterdam. Daarnaast studeerde hij cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Tilburg. Op dit moment heeft hij orgelles bij de Eindhovense organist Ruud Huijbrechts.

De afgelopen jaren is Evert als kerkmusicus actief geweest binnen de Ekklesia Tilburg en de Norbertijnenparochie in Tilburg-Noord. Hij heeft binnen die gemeenschappen veel ervaring opgedaan als begeleider en dirigent van liturgie in de volkstaal. Vanaf september 2019 is hij de vaste pianist/organist in de Dominicusgemeente, waar hij samen met dirigent Arjan van Baest verantwoordelijk is voor de liturgische praktijk. Hij is op dit moment ook dirigent van twee profane koren: In Utrecht dirigeert hij het Gemengd Koor Nootabene en in Tilburg het Kleinkoor XingNu.

Als componist schrijft hij met name kamermuziek en koormuziek – waaronder liturgische muziek. Hij schreef diverse religieus geïnspireerde werken (o.a. een Stabat Mater) en seculiere koorwerken in opdracht van verschillende koren. Evert heeft een grote voorliefde voor improvisatie – niet in de laatste plaats ten dienste van de (nederlandstalige) liturgie. Naast zijn activiteiten als dirigent, componist en pianodocent wordt hij regelmatig gevraagd om koren en solisten te begeleiden.

Evert woont in Tilburg, is getrouwd met Yuanyuan en vader van zoon Kai.

Meer informatie over Evert is te vinden op: www.evertvanmerode.nl