foto-links

raamdom-gr

Kerst: OPEN HUIS

OpenHuis2016-01 OpenHuis2016-02 OpenHuis2016-03

(info? zie ook de FAQ’s)

Vrijwilligers 2019

De inschrijving is geopend – klik op deze link om u aan te melden.

Bekijk het programma hier !

Bezoekers

Jong, oud, thuisloos, eenzaam of juist de drukte ontvlucht, gelovig of ongelovig. Ieder jaar gooit de Dominicus op Eerste Kerstdag haar deuren aan de Korte Korsjespoortsteeg open voor iedereen die dit winterse feest gezamenlijk en in warmte wil vieren.
En dit jaar vieren wij dit feest voor de 50e keer!!

Vanaf 14.00 uur bent u welkom en zijn de eerste klanken van het podium te horen. Dat biedt de hele middag muziek, zang en dans. Tegelijkertijd starten tal van activiteiten: zo kunt u dammen en schaken tegen grootmeesters, breien voor het goede doel, mandala’s kleuren, uw haar laten versieren, uw portret laten tekenen of simpelweg met een warme kop thee plus koek of broodje genieten van de bedrijvigheid. Later kunt u zich een heerlijk diner laten smaken en daarna uw benen losschudden op de dansvloer. Het feest gaat door tot 23.00 uur, daarna zullen de deuren pas sluiten..

Er is deze dag ruimte voor verrassing, ontmoeting en stilte, voor vreugde en bezinning. Kom alleen, komt samen, wees welkom en vier hier een unieke kerst.

Voor een sfeerimpressie kunt u fotoverslagen van het Open Huis, geschoten door Sodis Vita, van de afgelopen jaren bekijken.
Klik op 2018 om de foto’s van het Open Huis 2018 te bekijken.
Klik op 2017 om de foto’s van het Open Huis 2017 te bekijken.
Klik op 2016 om de foto’s van het Open Huis 2016 te bekijken.
Klik op 2015/2014/2013 om de foto’s van eerdere jaren te bekijken.

Vrijwilligers

25 December, Eerste Kerstdag in het Open Huis is een prachtige, warme dag vol gezelligheid, activiteiten en muziek. Maar behalve dat u van het evenement kunt genieten, is het ook mogelijk tegelijkertijd uw eigen bijdrage te leveren. Er zijn namelijk ontzettend veel handen, benen en hoofden nodig om deze dag, zo groots als die nu is, op te kunnen zetten. Jaarlijks helpen er meer dan 200 vrijwilligers mee aan het Open Huis. Sommigen zijn er drie volle dagen, anderen slechts een uurtje, maar alle hulp is welkom!

Op Eerste Kerstdag zelf duurt de bedrijvigheid van de vrijwilligers van 10.00 uur ‘s ochtends tot 23.00 uur ‘s avonds. Voordat de deuren van de Kerk om 14.00 uur worden geopend zijn de meeste broodjes namelijk al gesmeerd, zijn alle tafels waarop activiteiten zullen plaatsvinden versleept en is de keuken al druk bezig met het maken van het voorgerecht. Zodra de gasten binnenkomen kunt u zich met verscheidene zaken bezighouden. Voorbeelden zijn helpen in de keuken, in de koffiehoek, bij de garderobe, met het bewaren van de veiligheid, bij het scheppen van ijs of, als gastvrouw/-heer, bij het verzorgen van een plezierig avondmaal voor de gasten aan uw tafel.

Maar ook als u op het Open Huis zelf niet aanwezig kunt zijn, is het toch mogelijk uw steentje bij te dragen! Want op maandag 23 december van 10.00 tot 15.00 uur wordt de kerk al versierd en deels omgebouwd. En na het feest wordt de kerk op vrijdag 27 december van 10.00 tot 16.00 uur weer in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht door te tillen en sjouwen, te poetsen en te schrobben.

Lijkt u dit wat? Dan kunt u zich opgeven door te klikken op de volgende link: aanmelden Open Huis 2019

OpenHuis2016-04

Opbouw maandag 23 december 10:00 – 15:00

Voor het Open Huis worden spullen zoals zware tafels en stoelen in ontvangst genomen van het verhuurbedrijf en worden deze verdeeld over de kerk en de pastorie. Maar ook wordt alle kerstversiering en verlichting opgehangen. Op deze dag wordt zowel licht creatief werk als relatief zware arbeid verricht, dus zijn kunstzinnige en gewone en sterke handen nodig!

Versiering

Ieder jaar weer wordt de kerk voor de Kerst in prachtige toestand gebracht. Lampjes komen vanuit het plafond naar beneden en vormen een tent van licht, rijk versierde kransen omsluiten de zuilen op grote hoogte, het balkon wordt behangen met goud glinsterende slingers, podia worden aangekleed met kerststukken en kerstbomen, noem het maar op. Al deze aankleding zorgt voor een geweldig feestelijke sfeer, maar moet wel door vele handen worden gemaakt, opgehangen en worden neer- en opgezet!

Open Huis woensdag 25 december 10:00 – 23:00

Na de Kerstnachtdienst op 24 december, kan de kerk nu echt in gereedheid worden gebracht voor het Open Huis. De garderobe, het geluids- en coördinatie podium worden opgebouwd, tafels voor middag activiteiten worden in elkaar gezet, en ga zo maar door. Als de spreekstalmeester aankondigt dat er bijna gedineerd gaat worden, zal de ombouwploeg ervoor zorgen dat er in grote drukte tafels en stoelen worden geplaatst en na het diner wordt de boel ook weer uit de weg geruimd zodat het dansen kan beginnen. Wederom sjouwen en slepen als u zich opgeeft voor de op- en ombouw op 25 december zelf.
OpenHuis2016-05

Ontvangst & Veiligheid

Als vrijwilliger bij de Ontvangst en Veiligheid verwelkomt u in eerste plaats de gasten met een vriendelijke lach. Maar, naast die lach is het tevens van belang alert te zijn zodat onverwachte gebeurtenissen gesignaleerd worden en er bovendien naar gehandeld kan worden. Dronken mensen kunnen niet worden toegelaten in de kerk en soms moeten mensen op de huisregels gewezen worden. Daarnaast moet de doorstroom van mensen op sommige plekken worden bevorderd. Al deze taken behoren tot het aandachtsgebied van de O&V. Het is aan de ene kant een verantwoordelijke functie maar geeft aan de andere kant ook ontzettend veel ruimte om van een zijlijn te genieten van het feest!

Creativiteit

“Bij creativiteit heeft u met een andere vrijwilliger de leiding over een tafel met een activiteit zoals kaarsen versieren, knutselen, mandala’s kleuren, waxinelichthouders versieren etc. Maar ook worden er kerst kapsels gecreëerd, geschminkt en gebreid voor de daklozenopvang.
OpenHuis2016-06Wat wordt er van u gevraagd: een open en uitnodigende houding om mensen mee te laten doen. U heeft het beheer over de materialen voor uw onderdeel. U geeft hulp en uitleg aan wie dit nodig heeft. Kortom, een goede gastheer/vrouw die niet verlegen is.
De creativiteiten zijn al voorbereid maar heeft u zelf een aanbod of een idee in de maand voor kerst, leuk! Dan kunt u dit altijd voorleggen aan de coördinator (via het inschrijfformulier – opmerkingen) en dan wordt er gekeken naar kosten en mogelijkheden.

Koffie

De naam zegt het al, als vrijwilliger in de koffiehoek zorgt u ervoor dat er altijd genoeg koffie, thee en water klaar staat en maakt u de binnenkomende gasten al snel blij met een lekker warm kopje op deze winterse dag!

Verzorging

De verzorging zorgt ervoor dat er voor iedereen doorlopend broodjes en andere lekkernijen te eten zijn. Als u met de verzorging helpt zult u dan ook voornamelijk broodjes smeren, de tafeltjes in de kerk van volle dienbladen voorzien of het etenswaar zelf rondbrengen in de kerk waarbij u leuke praatjes met gasten kunt maken.

Garderobe

Bij de garderobe worden jassen en tassen afgegeven. Nadat u de bezoeker heeft begroet en zijn of haar spullen in ontvangst heeft genomen en een nummertje heeft gegeven, kunt u de gasten de weg in de kerk wijzen, dat geeft ze een welkom gevoel.

Toiletten

Er komt meer dan 1000 mensen naar het Open Huis. Al die mensen brengen ook wel eens een bezoek aan het toilet, bij voorkeur aan een schoon toilet. Dat is precies uw taak als u bij de toiletten staat, zorgen dat de boel goed schoon blijft!
OpenHuis2016-07

IJs

Als ijscovrouw of -man worden schept u de smaken naar keuze, van het lekkerste Amsterdamse ijs, op een hoorntje. Op die manier is kerst hoe dan ook ijzig

Keuken

Met het vallen van de avond wordt er met alle aanwezige gasten gedineerd. Het diner bestaat uit een voor-, hoofd- en nagerecht. Het hoofdgerecht wordt door een cateraar geleverd. Het nagerecht echter moet nog worden voorzien van een chocolaatje en slagroom en bovendien wordt het gehele voorgerecht in de keuken van de kerk bereid door de keukenploeg, al vanaf 10.00 u ‘s ochtends. Daarbij is veel hulp welkom! Ook kunt u worden ingezet om te helpen bij het opscheppen van het eten tijdens het kerstdiner.

Gastvrouw/-heer

Als gastvrouw of gastheer krijgt u samen met een ander een tafel toebedeeld die u van een prettig avondmaal voorziet. U dekt de tafel, haalt het eten bij de ophaalpunten en schenkt de wijn in. Het is een kwestie van open en gastvrij te werk gaan door bijvoorbeeld de namen van uw tafelgasten te leren en gesprekken met ze aan te knopen. Op die manier zullen de gasten niet alleen vol van het maal zijn, maar ook van uw warmte.OpenHuis2016-08

Afwas

Na het diner moeten alle schalen, opscheplepels en dienbladen natuurlijk weer schoon worden afgeleverd. Daarom is er na de maaltijd een afwasteam nodig dat wast, droogt en opruimt.

Bar

Als barvrouw of -man verkoop je ‘s avonds aan de dorstige dansers en de gezellige babbelaars bier, wijn of frisdrank.

Afbouw vrijdag 27 december 10:00 – 16:00

Als het grote feest is afgelopen komt er op ‘derde’ kerstdag een team tezamen om de gehuurde spullen weer mee te geven aan het verhuurbedrijf en alle spullen van de kerk weer in de kelder op te bergen. De kerk wordt geboend en geschrobd en de stoelen voor de diensten worden weer op hun oorspronkelijke plekken geplaatst. Na afloop sluiten we af met een gezamenlijke borrel. Waarop verhalen en ervaringen kunnen worden uitgewisseld en het evenement voor dit jaar weer wordt afgesloten.

Wilt u zich opgeven voor een of meerdere van bovenstaande taken, klik dan op de volgende link: Inschrijfformulier Open Huis 2019

Bijdrage

Wilt u een financiële bijdrage doen aan het Open Huis?
Dan kan dit door een bedrag over te maken naar:
Open Huis Dominicuskerk, NL37 INGB 0004 8850 50  o.v.v.  ’50e Open Huis 2019′.

OpenHuis2016-09 OpenHuis2016-10 OpenHuis2016-11