Op de avond van die eerste dag van de week waren de leerlingen bij elkaar; ze hadden de deuren afgesloten, omdat ze bang waren voor de Joden. Jezus kwam in hun midden staan en zei: ‘Ik wens jullie vrede!’ Na deze woorden toonde hij hun zijn handen en zijn zijde. De leerlingen waren blij omdat ze Hem zagen. Nog eens zei Jezus: ‘Ik wens jullie vrede! Zoals de Eeuwige mij heeft uitgezonden, zo zend ik jullie uit.’
Joh. 20, 19 -21
Na de zomer. Kinderen gaan weer naar school, allerlei activiteiten en vaste patronen komen weer op gang. We pakken de draad op van de Bijbelse verhalen die ons helpen om ons leven te richten aan de hand van het bijbelse grondwoord Sjaloom dat meest vertaald wordt als vrede. Juist na de zomerse onderbreking van vaste patronen kunnen we onderscheiden hoe het met ons leven, onze levenspatronen gesteld is. Welke koers varen we?
Sjaloom is een rijk begrip, en betekent in de Hebreeuwse Bijbel zoveel méér dan vrede. Sjaloom heeft ook te maken met gaafheid, heelheid, veiligheid, met welzijn voor mens en schepping in de meest brede zin van het woord. Het wordt gebruikt om heilzame verbonden tussen volken te benoemen, een veilige aankomst op je bestemming, een niet meer verwachte genezing, nieuwe rust die je gevonden hebt. Het is de droom van God die ons uitnodigt om mee te werken door trouw te zijn aan haar principes.
Bij profeten is de belofte van sjaloom het positief tegenovergestelde van de onheilsprofetieën. Aanklacht en belofte vormen samen een richting voor ons gezamenlijke leven. Zoals elk positief begrip roept sjaloom ook de weerbarstige werkelijkheid op. Het gebrek aan gerechtigheid is soms nog schrijnender als je een voorspelling maakt van wat er mogelijk is. Anderzijds kan het helpen om vol te houden en ook middenin moeilijke omstandigheden al vrede te vinden. Daar zijn in de bijbel veel voorbeelden van. Nu nog pijn en eenzaamheid, oorlog en natuurrampen. Maar ooit…
Op vijf zondagen verdiepen we ons verstaan van het woord Sjaloom en van de alledaagse werkelijkheid waar we mee te maken hebben. We laten ons aanspreken en uitnodigen, als mens en als gemeenschap om onze voeten te richten op de weg van de vrede. Dat is geen lieflijke, harmonieuze koers, maar een scherpe, die keuzes vraagt.
Zondag 2 september 2018 – Een altaar voor de vrede
Toespraak: Marcel Elsenaar
Lezing: Rechters 6: 7 – 24
Het is ellende bij het volk van Israël. ze worden voortdurend geplunderd door omliggende volkeren. God heeft het verbond blijkbaar opgezegd. Totdat Gideon benaderd wordt door een engel. Als zijn offer tot zijn verwondering en schrik wordt aanvaard richt hij een altaar op met de naam: ‘de eeuwige schenkt sjaloom’.
Zondag 9 september – Sjaloom voor iedereen
Toespraak: Bram Grandia
Lezingen: Jesaja 57, 12-21, Mattheüs 5: 43-48
“Vrede, vrede voor iedereen ver weg of dichtbij” schrijft Jesaia. Wat mensen ook doen, tot welk volk ze ook behoren, welke goden ze ook aanbeden hebben – wie nu kiest om de rechte weg te bewandelen zal rust hebben op zijn sterfbed en de vrede binnengaan. Alleen de goddelozen zullen geen vrede kennen.
Zondag 16 september – Vrede als erfenis – vredeszondag
Toespraak: Henk Hillenaar
Lezing: Johannes 14, 15-31
Jezus kondigt bij zijn leerlingen aan dat hij ze zijn vrede nalaat. De vrede die de wereld niet geven kan. Als ze zich in liefde met hem verbinden zijn ze ook met de Vader verbonden. En dan ben je eigenlijk nooit meer verloren.
Zondag 23 september Vrede als gerechtigheid
Toespraak: Janneke Stegeman
Lezing: Gen. 14 – 17-21 Abraham en Melchisedek
Nadat Abraham zijn neef Lot heeft bevrijd van Kedorlaomer kan hij alle bezittingen van de overwonnenen bij het zijne voegen. Maar als hij de zegen krijgt van Melchisedek, koning van Salem en priester van de allerhoogste, geeft hij aan niet meer te willen nemen dan rechtvaardig is.
Zondag 30 september – 12 jarigen-dienst
Toespraak: Michaël van der Meer
Lezing: Gen 33 Jacob’s hereniging met Ezau , aangevuld met lezingen die kinderen uitkiezen.
In deze dienst markeren en vieren we de overgang van kinderen van de basisschool naar de middelbare school. Dit jaar willen de kinderen dat graag doen in het kader van de vredesweek en vrede in de wereld. Een nieuwe generatie treedt aan.
Volg ons op