foto-links

raamdom-gr

Toespraak voor Jan Nieuwenhuis door Arjan Broers

De ogen van een kind.

Ik sta hier namens de predikbroeders en als predikbroeder en als broeder.

Ik sta hier namens de Orde van de predikbroeders in Nederland, de dominicanen, voor wie ik de communicatie verzorg. Dat doe ik al zoveel jaren dat iemand me onlangs ‘anonieme dominicaan’ noemde. Ik voelde me gestreeld. Ik weet niet zeker of dat een goed teken is…

Jan N Arjan 2 b

 

 

 

 

 

 

 

Namens de broeders dominicanen en hun provinciaal overste René Dinklo, die hier vandaag ook is, wil ik Jan Nieuwenhuis van harte prijzen om zijn volgehouden predikerschap. Jan, je hebt de durf gehad om in een sterk veranderend gelovig landschap op je post te blijven, mee te bewegen en mee te bouwen aan een eigen, krachtige en oecumenische gemeenschap. Je grote liefde voor taal en studie en verkondiging en democratisch overleg zijn daarbij typische dominicaanse trekken. Dat geldt trouwens ook voor het vermogen om het uit te houden met talloze vormen van eigenwijsheid en koppigheid, die van jouzelf incluis…

En bovenal ben je blijven getuigen dat het evangelie mensen raakt tot in hun ziel. Je preken zijn daarvan doordrenkt, op een doorleefde manier. Met toewijding ben je blijven zoeken, dwars door alle veranderingen heen, naar de continuïteit met de weg van de gezalfde, die ons leerde te zien. Jouw woorden leerden velen kijken. Dit boek, Bij tij en ontij, zet dat voort.

Ik sta hier ook als predikbroeder, sinds ik hier in de Dominicus gastpredikant ben. Lange tijd was jij daar steeds bij en dat deed me goed. Op de eerste rij, als aandachtige erflater, als aartsvader die me met een aardig woord zijn zegen gaf. Ook zo bouwde je nog mee aan deze gemeenschap. Met je aanwezigheid.

En tenslotte sta ik hier als broeder. Wat ik in die hoedanigheid wil zeggen, vraagt iets meer uitleg, omdat het spannend is.

Het is vandaag 6 januari, epifanie. Het feest van de verkondiging van de geboorte van Christus aan de niet-joden, de heidenen.

In onze lieflijke kerststalletjes komen drie koningen cadeautjes brengen. Daardoor is het scandaleuze van het verhaal niet meer goed te zien. God komt ter wereld in de gedaante van een kind van eenvoudige mensen en ligt in een voederbak voor dieren.

Magiërs uit verre, vreemde landen knielen voor deze baby en brengen het kostbare geschenken, inclusief de duurste lijkenbalsem die er is.

Enfin, ik zal geen preek opzetten, het gaat me er nu vooral om dat het verhaal van de gezalfde vanaf het allereerste begin de kringen van wij en zij doorbreekt. Want wie is gelovige incrowd en wie valt daarbuiten? Wie knielt er bij de kribbe en wie zoekt nog – of weer – zijn weg door de woestijn?

Gelovig leven is niet iets wat je kunt, eerder iets wat je beoefent. Volleerd ben je nooit. De woestijn is altijd dichtbij en vaak onafzienbaar. Soms zie je geen ster die de weg wijst.

Beste Jan, het is geen geheim dat deze fase van je leven schraal is als een woestijn. In het interview dat we hadden voor het tijdschrift Volzin zei je: ‘Ik heb een grandioos leven gehad. Maar het hoeft niet meer. Ik wacht’. En dat wachten valt je soms zwaar.

Op je kamer hangt een portret dat broeder Donatianus 88 jaar geleden van je maakte. Het is een wonderlijk portret, vooral door de ogen van dat kind. Zelfbewust kijkt het, maar vooral lijkt het iets te zien dat verder, dat verder weg ligt. Het is een blik van verwondering en vertrouwen.

Er is vast een reden dat het portret bewaard is gebleven en dat het je nog steeds zo aanspreekt. Als jouw jongere broeder wens ik je toe dat je ook in deze laatste fase van je leven iets van die blik van verwondering en vertrouwen hervindt, zelfs al kun je letterlijk niet meer knielen.

Dat doen wij wel voor je.

6 januari 2019, Dominicus Amsterdam, voor Jan Nieuwenhuis

Arjan Broers

 

Bij tij en ontij

BIJ TIJ EN ONTIJ – preken op hoop van zegen, door Jan Nieuwenhuis, een uitgave van de Dominicuskerk. Vanaf 6 januari 2019 verkrijgbaar bij de boekentafel in de kerk of bij Boekhandel Kirchner, Leliegracht 36, 1015DH Amsterdam, info@boekhandelkirchner.nl. Prijs €15,- (excl. verzendkosten). Geïllustreerd, 136 blz. Met een inleiding van Henk Hillenaar en een portret van Pieter van der Ven.

 

Arjan Broers interviewde Jan Nieuwenhuis voor het tijdschrift Volzin. Dat interview is HIER te lezen.

De woorden die Jan Nieuwenhuis op 6 januari sprak leest u HIER