foto-links

raamdom-gr

The Universe Provides, Thom Jansen, piano

Een dubbel Cd met vertrouwde Dominicusklanken. Een warm thuisgevoel komt over je heen als het geluid van onze prachtige Faziolivleugel je huiskamer vult. Je hoort het direct: Dit is Thom!

Door Carla van der Heijden

Zijn favorieten uit de muziekliteratuur, bijvoorbeeld het Andante van Mozart, een Prelude van Chopin, de Träumerei van Schumann en Solvejgs Lied van Grieg, klinken vertrouwd. Maar je herkent vooral ook liederen van hemzelf en van Bernard Huijbers, zijn grote voorbeeld. En zelfs in de improvisaties die niet de naam van een lied dragen, resoneren de melodieën mee die ik talloze malen zong en zich vastgezet hebben in mijn hoofd en hart.

In het boekje dat bij de dubbel Cd hoort, schrijft Thom over zijn gave om te improviseren, wat hij dan ook veelvuldig doet tijdens de kerkdiensten. Het kost hem weinig moeite. ‘De geest van wat er allemaal om ons heen zweeft’ neemt bezit van zijn handen en dan ontstaat vanzelf de muziek waar vele mensen elke week weer van genieten. Maar omdat het dan te gezellig en te lawaaierig is, zijn daarvan zijn geen opnames te maken. Thom heeft echter ervaren dat het heel anders is als je alleen in de lege Dominicus aan de vleugel zit en de opnameknop hebt aangezet om een improvisatie te gaan opnemen. Dan is de zondagse positieve ‘geladenheid’ niet zo maar op te roepen vanuit het niets.

Toch kan het wel, een improvisatie opnemen met publiek erbij. Ooit maakte ik het mee. Een onvergetelijke ervaring. Het koor nam een Cd op voor iemand persoonlijk, bij wijze van groet. We zongen enkele liederen en Thom zou ook een improvisatie spelen. Zondagse gezelligheid moest natuurlijk niet in de opname terecht komen. Maar het koor was daar wel, met de neus bijna bovenop de vleugel, zoals altijd, en dus ook vlak onder de opname microfoons. Thom speelde, minutenlang, en wij zaten daar, roerloos en hielden onze adem in.

Natuurlijk is er met Thom in de laatste anderhalf jaar veel gebeurd. Zoals bekend is Thom behalve pianist/organist, ook een fervente klusser. En dat nu kan een risico met zich meebrengen, zo bleek in de zomer van 2016, toen een cirkelzaag de 4 vingers van zijn linkerhand ernstig beschadigde. Hoewel er allerlei beperkingen zijn gebleven, waar Thom soms veel last van heeft, kunnen we toch stellen dat de arts wonderen heeft verricht. Waardoor Thom op zijn beurt ook een wonder kon verrichten: De opname van deze dubbel Cd.

The Universe Provides wordt feestelijk gepresenteerd op zondag 18 februari om kwart voor 1, na de dienst in de Dominicus. Iedereen is hierbij van harte uitgenodigd. Na afloop is de dubbel Cd te koop voor €20,00. De Cd kan ook online besteld worden, zie daarvoor deze link

Carla van der Heijden is lid van het Dominicuskoor.

Zie ook de website van Thom.