foto-links

raamdom-gr

Over het geluid van de luisterdiensten

Een kleine notitie van uw secretaris (26/3/2020, n.a.v. van vragen over de luisterdiensten in de corona-tijd)

Wij krijgen de laatste tijd af en toe een vraag (we hebben ook meer luisteraars) over het geluid – of dat niet wat harder kan. Kort antwoord: helaas niet aan onze -zenders- kant*. Maar er is meestal wel wat aan uw, de ontvangerskant, te doen.

Vaak wordt de vraag gesteld door luisteraars die hun laptop of tablet gebruiken. En die apparaten zijn nou eenmaal niet zo luid. Ik geef u dan graag ter overweging dat de oplossing kan liggen in het aanschaffen van een pc-geluidsboxset, waarvan er verschillende zeer betaalbaar en goed genoeg zijn: voor eur 10,- of 15,- hebt u al een setje boxjes dat u aan een laptop, tablet of computer kunt aansluiten en dat een luisterdienst zeer verstaanbaar maakt – en waarmee u ook tijdens de dienst makkelijk het geluidsniveau kunt regelen. Wilt u voorbeelden stuurt u dan een mail naar het secretariaat (zie foto hieronder voor één van vele opties).

* Wij zenden onze diensten zo luid uit als we kunnen, maar de huidige luisterdiensten bestaan uit delen spraak die op verschillende plaatsen en tijden door verschillende mensen op verschillende apparaten worden opgenomen en delen muziek die van verschillende diensten, of van verschillende opnames, afkomstig zijn. Het is niet mogelijk alle mensen die bij een dienst betrokken zijn op één moment in één ruimte bij elkaar te zetten. We doen het zo goed we kunnen maar lopen tegen grenzen aan – we moeten proberen zowel zachtere als hardere gedeelten verstaanbaar te houden – en dat kan betekenen dat u zo af en toe tijdens een dienst zelf aan de knoppen zult moeten draaien. Deze situatie blijft nog aanhouden, we weten niet hoelang – maar naar alle verwachting minstens tot juli.