Waterstromen en woestijnen – water in tijden van klimaatcrisis

Door de hele bijbel heen vinden we beelden van de belangrijke rol die water speelt in de schepping. Water als een oerzee, een grote vloed, stromende rivieren, een zee die splijt, en bronnen die levend water geven. Water is een bron van leven én een bedreigende factor en waar we niet zonder kunnen.
Hetzelfde beeld komt naar voren als je de kranten doorbladert. De klimaatcrisis zorgt voor grote onvoorspelbare veranderingen in de waterstromen, zorgt voor extreem weer en zeespiegelstijging, voor extreme droogte en grote afname van biodiversiteit.
In deze serie staan we stil bij het water. Niet alleen vanuit het perspectief van de mens, maar ook vanuit het perspectief van de schepping. Alles wat in beweging is maakt ons duidelijk hoe ons leven verbonden is met het geheel. De huidige situatie vraagt om een ommekeer in onze manier van denken en doen. Wat geeft ons hoop in de scenario’s waar we mee te maken kunnen krijgen. En misschien is het water, de rivier ook een inspirerend symbool voor onze innerlijke houding, een ommekeer die al in de doop tot uitdrukking komt?
Zondag 10 november: Water als bron en bedreiging
Bijbelse verhalen gaan vooral over mensen en hun onderlinge verhoudingen. Toch zijn er een paar verhalen die laten zien hoe het lot van mensen verbonden is met dat van de hele schepping. Er wordt zelfs een verband gelegd tussen natuurrampen en menselijk gedrag. Welke inzichten verliezen we telkens weer uit het oog, als het gaat over de relatie mens en natuur? Wat hebben de veranderende waterstromen ons te vertellen?
Lezing: Habakuk 3 & De Muur, John Lanchester
Overweging door Marcel Elsenaar
Zondag 17 november: Waar zullen wij onze hoop op vestigen?
Als water schaarser wordt in grote wereldsteden en op het platteland, als de zeespiegel stijgt in de delta’s waar we wereldsteden hebben gebouwd, wat zal dat met ons doen? Luisteren we naar de technici die werken aan oplossingen, of naar de onheilsprofeten die oproepen tot gedragsverandering? Of kunnen we er op vertrouwen dat God nooit laat varen, het werk van zijn handen? Waar zullen we onze hoop op vestigen, en hoe kunnen we ook goed zorgen voor jongere generaties?
Lezing: Jona 2: het gebed van Jona & Hoop, Joris Luyendijk
Overweging door Juut Meijer
Zondag 24 november: Worden als het water (doopviering)
Water heeft een belangrijke plaats in tal van tradities. Confucius, een van de belangrijkste Chinese denkers, roept ons op ons op naar een rivier te kijken om te leren hoe we moeten leven. In onze eigen joods-christelijke traditie vervult water een belangrijke functie bij het doopritueel en is levend water beeldspraak voor God. Hoe kan water ons inspireren, spiegelen, helen?
In deze dienst worden 7 kinderen gedoopt en 1 kind gezegend.
Lezing: Ezechiël 47: 1-12 & Confucius en de loop van het water
Overweging door Colet van der Ven
Achtergrond:
Deze serie is geïnspireerd door de Internationale conferentie die het studiecentrum voor duurzaamheid en theologie organiseert op 6 november, waarbij patriarch Bartholomeus van de Orthodoxe kerken en kardinaal Turkson aanwezig zullen zijn, met afgevaardigden van een aantal grote wereldsteden die elk een watervraagstuk zullen inbrengen . www.vu.nl/watersymposium
Credit photo: project: ID 140877903 © Rasica | Dreamstime.com
Volg ons op