foto-links

raamdom-gr

Nieuwe klanken uit de Dominicus

Dominicus in lockdown’

In het weekeinde van 23 en 24 mei 2020 zou de Dominicus worden omgetoverd tot een groot muziekpaleis. Het Dominicuskoor zou samen met het Ekklesiakoor, solisten, koperblazers, slagwerkers, piano en orgel én veel zangers uit het hele land de complete ‘Missa Solemnis’ van Huub Oosterhuis en Tom Löwenthal uitvoeren. Corona bepaalde echter anders – we verkeerden dit weekeinde al ruim twee maanden in lockdown. Al die tijd was het stil in die anders zo levendige tempel aan de Spuistraat.

Achter de schermen werd evenwel druk gewerkt; niet alleen aan podcast-diensten, maar ook aan een intiemer geluid van de Dominicus. Want het was al wel duidelijk dat als er weer diensten vanuit de kerk plaats zouden vinden deze in alle opzichten veel bescheidener zouden zijn dan doorgaans het geval is. Mede met het oog op dit nieuwe Dominicusgeluid schreven Evert en Arjan enkele liturgische gezangen. Zij zochten er een paar andere gezangen bij, en verzamelden vier zangers van het Dominicuskoor om ze op te nemen (uiteraard op 1,5 meter afstand van elkaar). Die opname vond plaats op zondag 24 mei 2020. David Cohen zong een paar solo’s en gaf zangtechnische adviezen, Kees van Mechelen deed de opnametechniek.

Deze opnames zijn, samen met een paar duetten voor piano en orgel die Evert en Arjan een paar weken eerder opnamen, de eerste klanken uit de Dominicus sinds het begin van de lockdown. Enkele gezangen zijn gebruikt in podcastdiensten, andere gezangen hebben inmiddels ‘live’ geklonken in een van de zomerdiensten of zullen zeker gaan klinken ergens in het nieuwe seizoen.

De gezangen zijn HIER te beluisteren

Midden in de tijd (Juut Meijer/Evert van Merode)
De profundis (Ida Gerhardt/Arjan van Baest)
Eigenlijk geloof ik niets (Gerard Reve/Evert van Merode)
Als een feest (Juut Meijer/Arjan van Baest)
Gij die ons in dit leven hebt geroepen (Huub Oosterhuis/Bernard Huijbers)
Wie zijn leven (Huub Oosterhuis/Evert van Merode)
Lied over de geest (Eva Martens/Arjan van Baest)

Dominicuskwartet:
Joanne Bosch
Petra Meijerhof
Vincent Blum
Stan van Walstijn

David Cohen, solist en partituuradviezen
Kees van Mechelen, opnametechniek

Evert van Merode, piano en orgel
Arjan van Baest, dirigent

opname van de nieuwe liederen door 4 zangers van het Dominicuskoor