foto-links

raamdom-gr

Lieke’s Boekentip

Iedere maand tipt Lieke van Duin goede kinderboeken die bij de identiteit van de Dominicus passen. Deze maand drie boeken van Michael de Cock & Judith Vanistendael: Rosie en MoussaDe brief van papa en Beste vrienden voor altijd.

Over Rosie en Moussa schrijft Lieke:

Dag,’ zegt Moussa. ‘Ik ben Moussa… En jij? Wie ben jij?’
Twee grote ogen kijken Rosie vragend aan.
‘Jij bent nieuw,’ zegt hij voor Rosie iets kan zeggen. 
‘Helemaal niet,’ zegt Rosie. ‘Ik ben Rosie.’

Zo, die zit. Je bent niet wat een ander over jou denkt maar wat je zélf vindt. Dit fragmentje uit het eerste deel over twee kinderen in een grote stad zet de toon voor een opvallend goed geschreven en geïllustreerde reeks kinderboeken waar je helemaal warm van wordt. Drie delen heeft Michael de Cock nu geschreven, met rake snelle schetsen van de Vlaamse stripauteur Judith Vanistendael. Hopelijk volgen er meer.

Rosie verhuist met haar mama naar een flat ‘aan de andere kant van de stad’ en wordt beste vrienden met haar bovenbuurjongen Moussa. Over de culturele achtergronden van Rosie en Moussa, beiden rond 8 jaar oud, komen we maar mondjesmaat iets te weten. Vanuit kinderlijk perspectief doen die achtergronden er ook niet toe. Waar het om gaat is de vriendschap tussen hen.

In Rosie en Moussa maken we kennis met flatbewoners als de aardige mevrouw Hemelrijk en de bitse flatbewaker meneer Tak, personages die in hun karikaturale weergave in tekst én tekeningen doen denken aan figuren uit Pluk van de petteflet van Annie M.G. Schmidt. Rosie en Moussa beleven een spannend avontuur op het dak van de flat, waar ze niet mogen komen. En als lezer word je nieuwsgierig naar wat er aan de hand is met de papa van Rosie…

Ook tipt Lieke deze maand De brief van papa en Beste vrienden voor altijd daarover lees je hier meer.