foto-links

raamdom-gr

Jeugdbijbel

Prinses Beatrix heeft op 26 juni het eerste exemplaar van de Jeugdbijbel mogen ontvangen. De Jeugdbijbel is geschreven door Lieke van Duin, Mireille Geus en Corien Oranje. De illustraties zijn van Irene Goede. Iedere maand schrijft Lieke een Boekentip voor onze website en deze maand The making of.. lees je binnenkort hier.
jeugdbijbel

Over de Jeugdbijbel, door Petra Meijerhof:

Geschreven voor kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar. Een aanrader voor iedereen die eens van perspectief wil wisselen. Wat dachten Jakobs zoons toen ze hun vader terug zagen strompelen na het gevecht met de engel? Hoe rook het rond het huis van Simon de leerlooier? Hoe was het voor Sara om haar land en haar familie te moeten verlaten?

Zo wordt het verhaal van David en de reus Goliat verteld door een jeugdvriend van David, Ittai. Door een kier in een tentdoek heeft hij alles zien gebeuren.

Ittai is met zijn vriend Aron en een paar andere slaven van Isaï een nieuwe stal aan het bouwen. Zwaar werk is dat! Het zweet gutst van zijn gebronsde bovenlijf. Ittai is blij als ze even mogen stoppen om te eten. Hij haalt een homp brood uit zijn tas en neemt een hap. Dan gaat hij met een zucht naast Aron op de grond tegen de lemen stalmuur zitten, pakt zijn waterzak en drinkt eruit. He, het water is lauw geworden!
‘Hé Ittai,’ zegt een van de slaven met volle mond, ‘hoe heeft David dat toen precies geflikt tegen die reus? Jij was er toch bij? Vertel eens!’
‘Ja, man, het was te gek!’ Ittai verslikt zich bijna, zo graag wil hij het verhaal vertellen.

In de Jeugdbijbel staan 74 verhalen vanuit een verrassend perspectief geschreven. Soms vanuit een persoon die in het verhaal voorkomt, vanuit een persoon (vaak een kind) die erbij had kunnen zijn of vanuit het perspectief van Jezus. Zo word je uitgenodigd om mee te gaan, op reis naar het onbekende. Loop mee op het pad door de zee, ren door de smalle straatjes van Jeruzalem, loop met een twaalfjarige jongen rond door het oude Athene en ontmoet een man die wel een héél rare boodschap brengt. Voel de hitte, de eenzaamheid, de hoop en de wanhoop, de angst, het plezier en het geluk van kinderen. Zo nemen de auteurs je mee het verhaal ín.

Lieke van Duin, Mireille Geus & Corien Oranje, illustraties Irene Goede: Jeugdbijbel, 496 p., ISBN 97890-89120373, Nederlands Bijbelgenootschap & Royal Jongbloed 2014, 9+. € 32,50, met kortingsbon (verkrijgbaar bij de Dominicus-boekentafel) t/m 30 augustus 2014 € 29,90.