foto-links

raamdom-gr

Jacqueline Raeven ontrafelt de familiegeschiedenis van haar oom en schrijft een boek

Drie jaar onderzoek en twee jaar schrijftijd heeft het gekost. Afgelopen voorjaar legde ze haar redactiepen even neer om het boek af te ronden, en met resultaat. Jacqueline ontrafelde de familiegeschiedenis van haar oom, die begint bij orgelbouwer Ehrenfried Leichel, die ook pianostemmer van Franz Liszt was. De familie zwierf over de aardbol, in de 19e eeuw gingen ze naar West-Indië, keerden terug naar Nederland en belandden in het Verre Oosten. Aan het eind van de speurtocht vond ze familieleden die niet van het bestaan van hun oom wisten. Een boeiend relaas van een turbulente familiegeschiedenis.
foto boek J RaevenIn de nalatenschap van zijn vader treft Frans Leichel (1940) een doos met documenten aan. De brieven en foto’s roepen vragen op over het leven van zijn voorouders. Tijdens een verjaardag toont hij ze aan zijn nicht en ons redactielid Jacqueline (Raeven-)Vreeken. Ze is direct geboeid. Op zoek naar antwoorden start ze een speurtocht en reconstrueert ze stukje bij beetje de turbulente familiegeschiedenis van haar oom.
Ze werpt licht op de rol van Franz Liszt in het leven van Frans’ overgrootvader Ehrenfried, de beroemde orgelbouwer. De intrigerende levensloop van grootvader Friedrich volgt ze op de voet. Hij gaat failliet, vertrekt alleen naar Nederlands-Indië en haalt op slinkse wijze zijn kinderen naar zijn nieuwe vaderland.
Dit had uiteindelijk tot gevolg dat de derde en vierde generatie Leichel in een jappenkamp terecht kwam. Over deze tijd werd tijdens de jeugd van haar oom nooit gesproken. Aan de hand van de summiere herinneringen van haar oom reconstrueert Jacqueline de tijd in het jappenkamp en na de kille ontvangst in Nederland, na de Tweede Wereldoorlog.

Dichterbij dan verwacht ontrafelt de levens van drie generaties Leichel in de marge van de geschiedenis. Verloren gewaande familieleden weten op een onverwachte manier gaten in de historie te dichten. De afwisseling van de roman met de hoofdstukken over het onderzoek van de auteur maken het boek extra boeiend en sleept je mee in haar zoektocht. Foto’s en andere afbeeldingen maken het boek compleet.

Op diverse plaatsen in Nederland zijn de orgels van Ehrenfried Leichel nog in gebruik. Sommige zijn tot rijksmonument verklaard. Zo ook dat in Rozendaal (Gld).

Reinoud G. Egberts, uit Ellecom, oud cantor-organist van de Grote of Martinikerk van Doesburg en lid van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal schreef het volgende:

Boeiend beschrijft Jacqueline Vreeken haar spannende zoektocht naar deze familiegeschiedenis die zich deels in het oosten van ons land afspeelt. Dankzij de door hen gebouwde instrumenten is menige kerk in onze regio met de orgelmakers Leichel verbonden. Met de interessante speurtocht in dit boek komt, in de marge van de wereld- en cultuurgeschiedenis, ook een stuk historie in onze streek verrassend dichterbij.

Omroep Gelderland: Een verrassende familiegeschiedenis die raakt aan een rijke historie, waaronder ons Indisch verleden.

Leuk om te weten dat dit boek een soort ‘Dominicusproductie’ is; Anneke Geluk, voorheen ook redactielid van de Dominicuskrant, stond Jacqueline tijdens haar schrijftocht bij als redacteur. Daarom is het is verkrijgbaar bij de boekentafel (en bij bol.com en bij Jacqueline zelf: jacqueline@raeven.nl   €24,95. ISBN 9789082883800.

Sinds de verschijning van het boek besteedden De Gelderlander, De Jutter, De Hofgeest, Het Diemer Nieuws en Omroep Gelderland aandacht aan het boek.

De tekst op de omslag is HIER te lezen