foto-links

raamdom-gr

Inzamelen van oude mobieltjes en lege cartridges

U hebt ze misschien ook nog ergens liggen, één of meer oude mobieltjes en lege cartridges. Daar kunt u iets nuttigs mee doen door ze in te leveren, zodat de waardevolle stoffen die ze bevatten, kunnen worden hergebruikt.

Dat inleveren kan de komende weken in de Dominicus. Er komt achter in de kerk een inzamelbox te staan van Eeko. Eeko is een ideële organisatie die zich al jaren bezighoudt met het recyclen van mobieltjes en cartridges. Met de opbrengst steunt Eeko een aantal goede doelen, zoals stichting Aap, het Wereld Natuurfonds en Light for the World.

Mobieltjes bevatten, naast een klein beetje zilver en goud, het mineraal coltan. Coltan zorgt ervoor dat de telefoon niet te warm wordt. Zonder coltan zou het mobieltje vele malen groter moeten zijn.

Helaas wordt coltan maar op een paar plaatsen in de wereld gevonden. Een van die plaatsen is de Democratische Republiek Congo. In Congo wordt strijd gevoerd om deze waardevolle grondstof, wat grote schade toebrengt aan het oerwoud en aan de daar levende gorilla’s. Bovendien worden voor het winnen van coltan in de mijnen kinderen ingezet, omdat zij zich makkelijker in de nauwe mijngangen kunnen bewegen. Het is zwaar werk dat bij hoge temperaturen moet worden gedaan en de kinderen maken heel lange werkdagen.

Met het terugwinnen van coltan uit oude mobieltjes kan dus kinderarbeid worden bestreden, vernietiging van het oerwoud worden tegengegaan en de levens van gorilla’s worden gespaard.

Als uw printer meldt dat een cartridge moet worden vervangen, bevat die nog een hoeveelheid inkt (toner) die hergebruikt kan worden. Eeko is een van de organisaties die zich daarmee bezighouden.

Neem dus uw oude mobieltjes en lege cartridges mee naar de Dominicus en leg ze in de verzamelbox achter in de kerk naast het trefpunt.

Eeko geeft een vergoeding van €3 voor elk ingeleverd mobieltje. Dat geld zal door Eeko worden overgemaakt aan ‘Light for the world’. Light for the world biedt steun aan mensen met een handicap in ontwikkelingslanden in de vorm van medische zorg, hulpmiddelen, aangepast onderwijs en revalidatie.

U ziet wel: u kunt met uw oude mobieltjes en cartridges meerdere goede doelen tegelijk dienen en u krijgt weer wat meer kastruimte.

Hartelijk dank namens de werkgroep Dominicus duurzaam, de kinderen in Congo en de gorilla’s, Ronald Polderman.