foto-links

raamdom-gr

Zomeropenstelling Dominicuskerk – met concert

Datum/Tijd
zo 24-07-2022 / 12:30 - 16:00


Van zondag 17 juli tot en met 28 augustus blijft de Dominicus iedere zondagmiddag na de viering geopend tot circa 16.00 uur.
Er zijn regelmatig korte muzikale optredens. Die worden in de orde van dienst aangekondigd.
Wil je een familielid, vriend/in of kennis de kerk eens laten zien, kom dan vooral op een van deze middagen langs. Er is gratis koffie en thee.

Vanmiddag spelen Marjolein Hennes (barokviool) en Teun Lingeman (theorbe en arciliuto) muziek uit de Barok – aanvang concert 14:30

Bij de overgang van de renaissance naar de barok zijn er veel ontwikkelingen in de muziekpraktijk. Naast de meerstemmige muziek met een streng contrapunt ontstaat de monodie. Muziek wordt meer verticaal gedacht. Er ontstaat solozang en muziek voor solo instrumenten. Instrumenten hadden lang een begeleidende rol; ze ondersteunden – speelden mee – met de zangpartijen. Er wordt nu vooral gekeken naar de mogelijkheden van de instrumenten zelf. De baslijn wordt het fundament van de muziek waarop begeleidende akkoorden worden geïmproviseerd (basso continuo spel). Er wordt geëxperimenteerd met nieuwe harmonieën, waardoor muziek in onze oren heel modern kan klinken. De basso continuo wordt gespeeld op een luit, klavecimbel  en/of een strijkinstrument.