foto-links

raamdom-gr

Utrechts Studenten Koor en Orkest Matthäus-Passion

Datum/Tijd
wo 05-04-2023 / 18:45 - 22:30


De Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach is zonder twijfel een van de hoogtepunten uit de klassieke muziek. Dit monumentale werk vertelt het verhaal van de laatste dagen van Christus volgens het Evangelie van Matteüs. De evangelietekst wordt afgewisseld met traditionele kerkliederen, omvangrijke koorwerken en ontroerende aria’s, waarin wordt gereflecteerd op de lijdensweg. Bach maakt hierbij gebruik van twee koren en twee orkesten, wat bijdraagt aan het monumentale karakter van de Matthäus-Passion.

Na Bachs dood raakten de meeste van zijn werken in de vergetelheid, zo ook de Matthäus-Passion. In 1829 voerde de twintigjarige Felix Mendelssohn het stuk opnieuw uit en luidde daarmee de zogenaamde Bach-Renaissance in. Sindsdien is er een grote passietraditie ontstaan, met alleen al in Nederland jaarlijks honderden uitvoeringen.

Het USKO, opgericht in 1945, voert ieder jaar cyclusgewijs de Matthäus-Passion, de Johannes-Passion en de Hohe Messe uit. Deze Bachtraditie vormt het hart van het USKO-jaar.

Wilt u meer weten over de Matthäus-Passion? Voorafgaand aan het concert is er een inleiding.

Deuren open: 18:30

Inleiding: 18:45

Aanvang: 19:30

Kaarten:  www.usko.nl