foto-links

raamdom-gr

There is an old belief … Amsterdamse Händelvereniging

Datum/Tijd
zo 15-04-2018 / 15:30 - 17:15


visitkaart frontOnder de titel ‘There is an Old Belief’ zal de Amsterdamse Händelvereniging drie koorwerken uitvoeren en twee componisten herdenken:

* Charles Hubert Parry (1848-1918), Songs of Farewell

* Francis Poulenc (1899-1963), Quatre Motets pour un Temps de Pénitence

* Charles Gounod (1818-1893), Messe Solennelle de Sainte-Cécile.

Charles Hubert Parry componeerde de ontroerende ‘Songs of Farewell’ aan het einde van zijn leven, maar de wens om afscheid te nemen kwam ook voort uit Parry’s wanhoop over het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Parry was een groot bewonderaar van de Duitse cultuur en muziek en hield het voor onmogelijk dat Engeland en Duitsland ooit in staat van oorlog zouden kunnen raken. In de Songs of Farewell uitte Parry zijn verdriet over de oorlog, het verlies van vrienden en de zwakheid van de mens, op teksten van 17e en 19e-eeuwse gedichten.

Ook de ‘Quatre Motets pour un Temps de Pénitence’ van Poulenc zou men afscheidsliederen kunnen noemen: ze gaan over de laatste dagen van Jezus. De teksten zijn afkomstig uit de liturgie voor de lijdensweek. Zowel qua onderwerp als qua sfeer laten deze motetten een minder bekende kant van Poulenc zien: hier geen luchtige grappenmakerij zoals in de instrumentale muziek en de liederen voor solo-stem; de muziek volgt de dramatische tekst en is dan ook vaak pijnlijk schrijnend.

Gounod’s ‘Messe Solennelle de Sainte-Cécile’ was vanaf de première in 1855 geliefd bij het publiek. Camille Saint-Saëns, die aanwezig was bij die première, schreef later:

“De uitvoering van de Ceciliamis riep een soort verdoving op. Deze eenvoud, deze grootsheid, dit zuivere licht, dat zich over de muziekwereld als een schemer verspreidde, bracht de mensen in grote verbazing. Men voelde, dat hier een genie aan het werk was geweest … glanzende stralen gingen van deze mis uit … in eerste instantie was men verblind, daarna in vervoering gebracht en ten slotte overweldigd.”

In de misdelen wisselen momenten van uitbundigheid en totale verstilling elkaar af.

Uitvoerenden:

Amsterdamse Händelvereniging

Marlina Deasy Hartanto, sopraan

Satriya Krisna, tenor

Dody Soetanto, bariton

Yoshi Kazama, orgel

Dirigent: André Cruz

Meer info: www.amsterdamsehaendelvereniging.nl

Toegang: €20,- (voorverkoop, stadspas, CJP: €18,-)