Datum/Tijd
za 18-06-2022 / 19:30 - 21:30
Beste mensen van de Dominicuskerk,
Sommigen van jullie kennen mij wellicht nog persoonlijk van mijn tijd als dirigent van het Dominicuskerk-koor.
Het is alweer ruim 6 jaar geleden dat ik afscheid van jullie nam maar ik denk nog altijd met veel plezier terug aan de anderhalf jaar die we konden samenwerken.
Graag wil ik nu iets aan jullie melden. Hoewel ik al lange tijd werk als koordirigent, heb ik in de afgelopen jaren toch nog een masterstudie koordirectie gedaan aan het Utrechts Conservatorium. Op zaterdagavond 18 juni (19.30 uur) sluit ik deze studie af met een bijzonder concert in de Nicolaïkerk in Utrecht. Ik wil jullie hier graag op attenderen en ik hoop dat jullie komen luisteren.
Het centrale werk van de avond is het zogenaamde ‘Requiem voor gevallen broeders’ van de onderbelichte Russische componist Aleksandr Kastalski (1856-1926).
Kastalski componeerde het stuk in de Eerste Wereldoorlog, ter nagedachtenis aan de omgekomen geallieerde soldaten. Het stuk beleeft met dit concert op 18 juni zijn Nederlandse première. Ik voer die avond twee versies van het Requiem uit: een versie met strijkorkest erbij en een versie a capella.
De muziek is ontroerend en diep spiritueel. In totaal werken er ca. 75 zangers mee aan het concert en er speelt ook een strijkorkest.
Hieronder staat meer informatie over de componist en over zijn Requiem en voor meer info over het project, zie ook musicachoralis.nl.
Bij dit concert komen voor mij veel dingen samen: mijn ervaring met het werken met zowel amateurzangers als professionele zangers, mijn liefde voor Russische koormuziek, mijn achtergrond als Slavisch taalkundige en mijn enthousiasme voor het verenigen en verbinden van mensen.
Als je een voorproefje wilt beleven om te kijken of de muziek je aanspreekt, kun je op maandagavond 6 juni om 20.00 uur een try-out bijwonen van een gedeelte van het concert in de Russisch-Orthodoxe Kerk in Amsterdam, zie https://orthodox-amsterdam.nl/nl/ . (De toegang is vrij, je betaalt een vrijwillige bijdrage. Aanmelden is noodzakelijk – via een mail naar info@musicachoralis.nl .Wacht daar niet te lang mee, er is een beperkt aantal plaatsen.)
Kaarten voor het concert op 18 juni kun je kopen via deze link: https://www.ticketkantoor.nl/shop/requiemkastalski.
Hartelijke groet van Leenke
***
Achtergrondinformatie:
Kastalski was de grondlegger van een nieuwe componeer-school binnen de Russische koormuziek. De vertegenwoordigers van deze school namen oude, authentieke Russische gezangen als uitgangspunt voor hun composities. Vóór die tijd schreven Russische componisten in de stijl van westerse componisten. Kastalski beïnvloedde veel van zijn collega’s, waaronder Rachmaninov, die in Nederland veel bekender is.
Hij componeerde het ‘Requiem voor gevallen broeders’ in de Eerste Wereldoorlog, ter nagedachtenis van de omgekomen geallieerde soldaten. Het stuk was ook bedoeld om troost te bieden aan hun achtergebleven dierbaren. Het stuk is anders dan andere requiems, omdat er niet alleen katholieke maar ook Kerkslavische en Anglicaanse begrafenis-hymnes in voorkomen. Als uitvoerende en als luisteraar bevind je je daardoor steeds weer in een andere wereld en tegelijkertijd ervaar je het stuk als één geheel. Dit ‘contrast’ maakt het spannend om naar te luisteren en ook voor de koorzangers is het stuk daardoor uitdagend om te zingen. Daar komt bij, dat het stuk heel ‘vocaal’ is geschreven, prettig voor de stem. Kastalski wist als geen ander optimaal gebruik te maken van de specifieke eigenschappen van de verschillende stemgroepen binnen het koor.
Kastalski’s Requiem had de geschiedenis niet mee.
In de Sovjettijd mocht religieuze muziek niet worden uitgevoerd waardoor het Requiem in de vergetelheid raakte. Hoewel het stuk in 2002 weer van de archief-planken is gehaald en afgestoft, zijn er ook sindsdien niet veel koren geweest die zich met dit stuk hebben bezig gehouden. Ook nu zitten de omstandigheden niet mee: de oorlog in Oekraïne roept discussies op of het wel kan, nu een Russisch werk uitvoeren. Ondanks de weerstand die soms voelbaar is, zal dit toch gebeuren: op 18 juni beleeft dit prachtige Requiem zijn Nederlandse première. Het gaat hier om liefdevolle en troostrijke muziek, geschreven door de vredelievende Russische componist Aleksandr Kastalski, die zich zou omdraaien in zijn graf als hij zou horen waar Poetin nu mee bezig is.
Ik hoop dat het concert eraan bijdraagt dat Kastalski in Nederland de erkenning krijgt die hij verdient!
Aan het concert op 18 juni werken twee samengestelde koren mee, en een groep strijkers en zangsolisten.
Het concert begint met een versie van het Requiem, waarbij Kastalski’s oorspronkelijke orgelbegeleiding is bewerkt door Graham Hair voor strijkers.
Dit wordt gezongen door het eerste samengestelde koor. Na de pauze zingt het andere samengestelde koor de a capella-versie van het Requiem en het slotstuk van het concert: het nu ook weer heel actuele koorwerk van Schönberg ‘Friede auf Erden’.
Volg ons op