foto-links

raamdom-gr

Requiem van Mozart Het Balletorkest & Toonkunstkoor Amsterdam

Datum/Tijd
vr 23-09-2016 / 20:30 - 22:15


 

Requiem-poster

 

 

 

 

Het Requiem van Mozart, bij het grote publiek bekend door de film ‘Amadeus’,  is misschien wel het meest indrukwekkende werk van deze jong gestorven componist. Mozart schreef het vlak voor zijn eigen dood, in opdracht van een anonieme opdrachtgever. Schreef hij hiermee zijn eigen dodenmis? Er spreekt een enorme kracht en inspiratie uit van een componist die nog zo koortsachtig aan zijn eigen requiem heeft gewerkt. Mozart roept in noten gevoelens van rouw, angst en verdriet op. Maar tegelijk ook hoop, licht en schoonheid. In de prachtige monumentale Dominicuskerk brengt Het Balletorkest (50 orkestleden) en het Toonkunstkoor Amsterdam (100 koorleden) het stuk tot leven.

 

RequiemMozart-Balletorkest en ToonkunstkoorSolisten:

Machteld Baumans, sopraan

Helena Rasker, alt

Marcel Reijans, tenor

Frans Fiselier, bas/baritone

 

Het Balletorkest is de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. Beide gezelschappen behoren tot de wereldtop. Het Balletorkest is dienstbaar aan de podiumperformance van de dansers en verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring. Van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Het Balletorkest is een orkest met een missie: ultieme synthese bereiken tussen dans en muziek!

Toonkunstkoor Amsterdam is een toonaangevend concertkoor dat de grote koorwerken afwisselt met intieme programma’s. Het koor is in 1829 opgericht en kent een rijke geschiedenis met uitvoeringen. Het repertoire reikt van Sweelinck tot nu; met bijzondere aandacht voor de grote, hedendaagse koorwerken. Sinds 2003 staat het koor onder leiding van Boudewijn Jansen. Traditioneel verzorgt het Toonkunstkoor de jaarlijkse Matthäus Passion in het Concertgebouw. Daarnaast brengt het koor tenminste één eigen productie per seizoen. TKA wordt met regelmaat door professionele orkesten uitgenodigd om medewerking te verlenen aan hun concerten.
Het koor verzorgt samen met Het Balletorkest de muziek van de voorstelling ‘Hollandse Meesters’ van Het Nationale Ballet. Onderdeel daarvan is de choreografie van Hans van Manen getiteld Requiem, op muziek van het Mozart’s requiem. (14-25 sep. 2016, zie ook www.operaballet.nl).
Matthew Rowe is uw dirigent van vanavond. Hij werd in 2013 aangesteld als chefdirigent van Het Balletorkest en music director van Het Nationale Ballet. Hiermee is hij de eerste dirigent die deze beide posities tegelijk inneemt.

Boudewijn Jansen is de dirigent van Toonkunstkoor Amsterdam. Hij maakt vanaf 1994 deel uit van de muzikale staf van De Nationale Opera als assistent-dirigent en repetitor. Boudewijn Jansen kreeg grote bekendheid als dirigent van diverse koren in Nederland, zoals het Nederlands Concertkoor en het VU-Kamerkoor.

Toegang €  29,50

Informatie en bestellen van kaarten: http://www.ntk.nl/voorstelling/requiem-mozart