foto-links

raamdom-gr

Photonen zingt OORSPRONG

Datum/Tijd
zo 19-12-2021 / 15:15 - 17:00


I.v.m. de nieuwe coronarichtlijnen kan dit concert helaas niet doorgaan.

 

Zondag 19 december 2021 – 15.15 uur

Op de vooravond van het jubileumjaar waarin Photonen zijn 25-jarig bestaan viert, brengt het vocale ensemble o.l.v. Jeroen Spitteler muziek waarmee het zich door de lockdown heeft gezongen: met het rijk geschakeerde a capella-programma OORSPRONG klinken werken uit de Renaissance en hedendaagse koormuziek.

Natuurlijk is er muziek van de twee meesters van de Polyfonie die dit jaar worden herdacht: Sweelinck en Josquin. Van beiden zingt Photonen relatief onbekend werk: van Sweelinck de Cantique de Siméon en het feestelijke Te Deum laudamus en van Josquin het monumentale Memor esto verbi Tui.

Photonen zingt, naast oude muziek, ook graag muziek van deze tijd. Zo brengt het een ode aan de jonge Estse componist, Pärt Uusberg, met Muusika, en volgt het muzikale antwoord dat dirigent Jeroen Spitteler daarop schreef: Oorsprong, dat vorig jaar noodgedwongen digitaal in première ging en Photonen nu voor het eerst live zingt. Beide composities zijn gebaseerd op het gedicht Muusika van Juhan Liiv, waarin de dichter zoekt naar de oorsprong van muziek.

Verder harmonieuze klanken van de jonge Amerikaan Jake Runestad, Let my love be heard en van de Noor Lasse Thoresen. Na zo’n lange concertpauze mag een première ook niet ontbreken: de gelaagde, van weemoed en verlangen doortrokken tekst van Goethe inspireerde Jeroen Spitteler tot een nieuwe toonzetting van Kennst du das Land wo die Zitronen blühn?

Hieromheen meandert de vierstemmige mis van William Byrd. Een mis geschreven voor de afzondering van de schuilkapellen van het Engeland van koningin Elizabeth, nu een parel van de Engelse koormuziek.

Toegang:

Normaal: € 15 online / € 17 aan de zaal

Korting: (CJP, studenten, stadspas groene stip) € 10 online / € 12 aan de zaal

Jongeren tot 15 jaar: € 7 online / € 8 aan de zaal

kaartverkoop en info via: http://www.photonen.nl/concerten

(Programma met pauze)

http://www.photonen.nl

https://www.facebook.com/photonen