Datum/Tijd
do 23-09-2021 / 20:30 - 22:00
Volledige uitvoering van de derde acte van Wagners opera Parsifal, in een bewerking voor drie zangers, piano, harmonium, synthesizer, basgitaar en klokken. In deze sterk gereduceerde versie zingen drie mensen de vier rollen. De handeling vindt plaats in de huiskamer van een verpleegtehuis. De kamer is bevolkt met patiënten die op de dood wachten, en hun verzorgend personeel. We zitten dus in feite allemaal in de wachtkamer, wachtend op verlossing. Ondertussen klinkt de bedwelmende, meditatieve muziek van Wagner. Een opera als een spirituele sessie in een mystieke omgeving.
De uitvoeringen vinden plaats in kerken met een opvallend katholiek interieur, zoals de Dominicuskerk in Amsterdam en de Cenakelkerk in De Heilig Landstichting (bij Nijmegen). Deze kerkinterieurs vormen het natuurlijke decor voor Wagners laatste werk en spelen een belangrijke rol in de apotheose van de opera.
De uitvoeringen worden in het Duits gezongen en Nederlands ondertiteld, en zijn mede mogelijk gemaakt door het Wagnergenootschap Nederland, de NTR–Radio 4, het Kickstartfonds en Fonds Podiumkunsten.
Uitvoerenden:
Dirk Luijmes – Harmonium
Daan Boertien – Piano
Andrea Friggi – Synthesizer
Merlijn Runia – Kundry en basgitaar
Marcel Reijans – Parsifal
Marc Pantus – Gurnemanz / Amfortas
Regie en vormgeving: Marc Pantus en Merlijn Runia
Muzikale leiding: Andrea Friggi
Bewerking: Hugo Bouma
Data:
Vrijdag 17 september 20.30 uur Dominicuskerk, Amsterdam
Donderdag 23 september 20.30 uur Dominicuskerk, Amsterdam
Kaartverkoop via klassiekemuziek.nl
https://www.klassiekemuziek.nl/p/15209/marc-pantus-friends-parsifal-derde-acte
Waarom Parsifal?
Deze Parsifal in kleine bezetting is een regelrecht uitvloeisel van de corona-periode die achter ons ligt. Mijn naam is Marc Pantus, en ik ben zanger en regisseur. Als bas zijn de weken voor pasen al sinds mijn studietijd aan het conservatorium geheel gewijd aan de passies van Bach. En dat is bepaald geen straf, want de muziek is prachtig en elke uitvoering een belevenis. En tóch is het al sinds een paar jaar mijn droom: hoe fijn zou het zijn om op Goede Vrijdag niet een Mattheus Passie te hebben maar een Parsifal!
Ondanks dat in maart 2021 alle passies waren afgelast, was er helaas ook geen mogelijkheid een alternatief te spelen voor een live publiek. Niettemin werd ons alternatief voor de jaarlijkse Mattheus, de bewerking van de derde acte van Parsifal, in maart van dit jaar gemaakt en eenmalig op Radio 4 opgenomen.
De derde acte van Parsifal is een wonder van kleur en harmonie, waarin Wagner tot het uiterste gaat, zowel in muzikale als inhoudelijke zin. Veel handelingen zijn er niet, maar des te meer extatische gevoelens en filosofische gedachten. Ik ben dit avontuur aangegaan, omdat het een prachtig stuk is waar ik me als zanger, maar vooral als mens graag mee wil verhouden. Maar zeker ook omdat het gaat over lijden en verlossing, een thematiek waar iedereen zich tegenwoordig wel iets bij kan voorstellen. Tenslotte omdat ik denk dat we op deze manier het publiek een veel intensere ervaring kunnen bieden van zowel de muziek als de tekst. Die tekst is namelijk ook prachtig en diepzinnig en troostrijk.
Bewerking
Dirk Luijmes, met wie ik al langer over een Parsifal op Goede Vrijdag had gesproken, suggereerde om dat dan in bewerking voor piano en harmonium te doen, een instrument dat Dirk na aan het hart ligt.
De combinatie Piano – Harmonium was er een die ook in Wagners tijd al gebruikt werd voor uitvoering van onderdelen uit zijn werk in de huiselijke kring.
Ik heb vanwege de aard van het werk ervoor gekozen het instrumentarium uit te breiden met een rol voor een orgel of synthesizer, die ervoor kan zorgen dat er momenten van grote luidheid kunnen plaatshebben en waarmee we essentiële dingen als 4 klokken een extra kleur kunnen geven. Verder zijn er klokken en maken we gebruik van een basgitaar. Dit laatste omdat mezzo-sopraan Merlijn Runia dat instrument bespeelt en het een mooie aanvulling is op het sowieso vervreemdende effect van de bewerking van deze muziek, die zoals u weet voor zeer groot symfonieorkest is geschreven.
Speelplekken
We spelen op twee bijzondere plekken. Het zijn beide katholieke kerken met een bijzonder en exuberant interieur. Ze vormen het natuurlijk decor van deze mystieke en religieuze opera en dragen bij aan de apotheose van de opera, die verder gekenmerkt wordt door eenvoudige visuele middelen.
Cenakelkerk: https://nl.wikipedia.org/wiki/Cenakelkerk_(Heilig_Landstichting)
Dominicuskerk: https://nl.wikipedia.org/wiki/Dominicuskerk_(Amsterdam)
De opera wordt in het Duits gezongen en in het Nederlands ondertiteld.
Meer informatie:
Productie: stichting i piccoli holandesi
Mail: info@piccoliholandesi.nl
Volg ons op