foto-links

raamdom-gr

Muziek tussen hemel en aarde door het Haags Toonkunstkoor en het VU-kamerorkest

Datum/Tijd
za 07-11-2015 / 20:15 - 22:15


poster_HTKK_v3_voorkant

Op zaterdagavond 7 november brengen het Haags Toonkunstkoor en het VU-Kamerorkest een programma waarbij u wordt meegenomen in een muzikale avond ‘tussen hemel en aarde’. Opnieuw is dirigent Daan Admiraal het bindende element tussen ‘zijn’ koor en ‘zijn’ orkest. Met de werken van Felix Mendelssohn Bartholdy, Ludwig van Beethoven en Franz Schubert, zoeken wij grenzen op. Mendelssohn’s ‘Heer, ontferm u over ons’ legt ons lot in de vertrouwde handen van de Heer. Dit in tegenstelling tot de 5e symfonie van Beethoven die de ‘Noodlot-symfonie’ wordt genoemd: de overwinning op het noodlot. Onze eindbestemming, ‘het hoogste in de kunst’, bereiken wij met Mis nr. 5 in As van Schubert zoals de componist graag wilde.

Beide gezelschappen houden van uitdagingen en brengen zowel traditionele composities als werken van hedendaagse componisten. Voor deze uitvoering hebben wij bewust gekozen om te werken met jonge, professionele, solisten. Zo worden oude composities met jonge musici samengesmolten in deze samenwerking. Al deze inspanningen hebben naar dit bijzondere concert vanavond geleid.

Felix Mendelssohn Bartholdy – Kyrie in d

In het Kyrie in d voor vijfstemmig koor en orkest past Mendelssohn als eerbetoon aan Bach diens polyfone schrijfwijze toe. Een prachtige op zichzelf staande mis waarin Mendelssohn slechts de woorden “Kyrie eleison” (Heer, ontferm u over ons) gebruikt. Opvallend, want het werk is driedelig, maar zonder het ”Christe eleison” (Christus, ontferm u over ons).

Ludwig van Beethoven – Symfonie nr. 5

De ‘Vijfde van Beethoven’ is een van de populairste en bekendste composities uit de geschiedenis van de klassieke muziek. Dit stuk is niet voor niets zo veel gespeeld, want het bevat verschillende muziekvormen: een sonata allegro als opening, een andante en een snel scherzo dat leidt naar de finale. Het wordt ook wel de ‘Noodlotssymfonie’ genoemd, omdat het gaat over de overwinning op het noodlot.

 

Franz Schubert – Mis nr. 5 in As

Naast tal van korte religieuze werkjes en twee Duitstalige missen heeft Franz Schubert zes Latijnse missen gecomponeerd. Vier daarvan zijn jeugdwerken, maar nummer vijf en zes heeft hij kort voor zijn dood voltooid. Zijn voorlaatste mis was naar eigen zeggen een poging om ‘het hoogste in de kunst’ te bereiken.

Haags Toonkunstkoor / VU-Kamerorkest

Dirigent Daan Admiraal / Solisten  Merel van Geest (sopraan), Merlijn Runia (mezzosopraan), Morschi Franz (tenor), Jussi Lehtipuu  (bas)

Kaarten € 20 / € 12,50 voor < 27 jaar via www.haagstoonkunstkoor.nl en aan de deur