foto-links

raamdom-gr

Mozart en Rutter: Concertkoor GrootNoord,

Datum/Tijd
za 18-11-2017 / 15:30 - 17:30


Project12-1

o.l.v. Marcel den Dulk, Orkest NASKA, Solisten-ensemble GrootNoord

toegang: € 25.-   voorverkoop:   €20,- via website www.grootnoord.nl

W.A. Mozart – Krönungsmesse

De Krönungsmesse dankt de naam waarschijnlijk aan de feestelijke uitvoering in Praag onder leiding van Salieri (Musikdirektor/dirigent van de kroningsfestiviteiten bij de kroning van Leopold II tot Koning van Bohemen in 1791). De opdrachtgever stelde voor deze opdracht een dwingende voorwaarde: de mis mag niet langer dan drie kwartier duren. Dat klopt: de Krönungsmesse is kort en uitbundig muziekstuk. Heel toegankelijk en echt een lust voor het oor!

John Rutter – Magnificat

Rutter is inmiddels een bekend componist van koorwerken, waaronder het Requiem en het Magnificat uit 1990. In zijn composities gebruikt hij invloeden uit de Engelse, Franse en Duitse koortradities, zelfs ook uit de popmuziek en jazz. Dit laatste blijkt vooral uit zijn gebruik van asyncopische ritmes. Twee jaar geleden voerde GrootNoord succesvol Rutters Mass of the Children uit.

Het Magnificat is een vrolijke en uitbundige compositie, vol opzwepende en elkaar afwisselende maatsoorten. Het werk kan gekenschetst worden als een afwisselende compositie vol klankschoonheid en sfeer, waarin lyriek en ontroering elkaar afwisselen. Het was een langgekoesterde wens van Rutter om een Magnificat te componeren, hij vond zijn inspiratie in muziek uit Spanje, Mexico en Porto Rico. Daar gaan de mensen in de feestdagen rondom Maria de straat op om feest te vieren met zang, dans en optochten. Deze beelden van viering in de openlucht hebben hem tijdens het componeren de swung gegeven die je in het Magnificat beleeft. Het Magnificat — voor solo sopraan en koor — is een uitdagend en dankbaar stuk om in te studeren en voor het publiek een swingend luisterfeest!