foto-links

raamdom-gr

Kerstkaartenactie Amnesty

Datum/Tijd
zo 11-12-2022 / 11:15 - 13:00


Het is inmiddels al een traditie geworden! In het kader van “De Dag van de Rechten van de  Mens” (10 dec.), organiseren wij op 11 dec. weer een Kerstgroeten-actie.

Bij de Amnesty-tafel (achterin de kerk) zullen dit jaar kaarten liggen voor gewetensgevangenen, moedige mensen, die we op deze wijze kunnen steunen:

Aleksandra Skochilenko, Rusland. Zij kwam in actie tegen de Russische invasie in Oekraïne. Ze verving prijskaartjes in een supermarkt in Sint-Petersburg door kleine etiketten met informatie over het bombardement op het theater in Marioepol in Oekraïne, waar velen omkwamen. Ze werd aangeklaagd wegens ‘het verspreiden van valse informatie over het Russische leger’. Dit is een nieuw misdrijf dat de Russische regering in maart 2022 haastig in het wetboek van strafrecht opnam. Op die manier willen de autoriteiten ervoor zorgen dat Russen geen kritiek uitoefenen op de invasie van Oekraïne. Als Aleksandra wordt veroordeeld dreigt een celstraf van 10 jaar.

Chow, China. Mensenrechtenadvocaat, mede-organisator van de jaarlijkse herdenking voor de slachtoffers van het bloedbad in 1989 op het Tiananmenplein van Peking, waarbij duizenden vreedzame demonstranten werden doodgeschoten die opriepen tot hervormingen. Chow is opgepakt en kreeg een celstraf van 2 jaar.

Nasser Zefzafi, Marokko. In 2016 begonnen vreedzame protesten in de stad van Nasser. Aanleiding was de dood van een visboer, die verpletterd werd door een vuilniswagen toen hij probeerde zijn vis eruit te halen die de autoriteiten in beslag hadden genomen. Velen demonstreerden vreedzaam om hun frustratie te uiten. Ze eisten verandering. Nasser speelde daarin een belangrijke rol. In 2017 werd Nasser opgepakt omdat hij de preek in een moskee onderbrak en de imam ervan beschuldigde als spreekbuis van de autoriteiten op te treden. Hij werd tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

De kerstgroeten-kaarten zijn reeds voorzien van de naam van de genoemde personen. Op het schrijfgedeelte staat al een wens/groet in hun eigen taal.
Wij willen jullie vragen op deze kaarten je naam te plaatsen, met daaronder: Nederland. Eventueel nog een korte, persoonlijke groet/wens.
De werkgroep zal de kaarten voor elke gevangene apart verzamelen en in één enveloppe verzenden.
De kaarten (à 20 ct.) kunnen worden gekocht bij de Amnesty-tafel.

Zoals gebruikelijk zijn daar allerlei Amnesty-artikelen, o.a. kerstkaarten en kaarsen, te koop, waardoor de organisatie van Amnesty International wordt gesteund
Graag tot ziens!
Willy Sepers en Annemarie Rip