foto-links

raamdom-gr

Kerk: Allerzielen – Geloven in het licht van de eindigheid

Datum/Tijd
zo 31-10-2021 / 11:00 - 12:15


5e dienst in de serie ‘”Eigenlijk geloof ik niets”…maar wat dan wel?’

Overweging door Agnes Grond

Hemel en hel zijn uit. Dat betekent misschien veel minder angst, maar ook minder troost. Hoe verzoenen we ons nu met het verlies van dierbaren en met onze eigen eindigheid? Waar vinden we troost in ons stervensuur? Wacht er dan nergens een beloning voor het goede dat we deden en worden nergens de grove onrechtvaardigheden van het leven rechtgetrokken? Zou het besef dat je de wereld een beetje beter hebt achtergelaten voldoende zijn om je sterven te aanvaarden? Maar hoe weet je dat dat zo is? Geloven in het licht van de eindigheid zal vooral vertrouwen betekenen. Maar hoe leer je dat? En vertrouwen waarin precies? Dat het goed komt? Of dat een mens er in al zijn kwetsbaarheid mag zijn en dat hij, zij en jij gedragen worden? En door wie dan? Een zoektocht.

Namen op het kleed
We gaan ook door met het kleed voor de doden, die niet met foto en naam in het boek staan. Die misschien nooit in de Dominicus zijn geweest. De namen van hen die nog in ons hart leven. We tillen die naam dan even uit de vergetelheid. Het kleed hangt bij Allerzielen op het podium. Onderaan in het donkerblauw staat de zin: ’Ooit zal ik staan in ‘licht’. Als u de naam van de betreffende persoon of personen in het wit borduurt op een donkerblauw of zwart stukje stof en u die naar het secretariaat stuurt zullen we zorg dragen voor het netjes opbrengen daarvan, zodat elk jaar het licht in het donker krachtiger wordt. Kunt u niet borduren, kent u niemand die dat voor u kan doen, neem dan contact op met het secretariaat. Dus: Alleen de naam, roepnaam of lievelingsnaam, letters niet groter dan 3 centimeter, uiterlijk 27 oktober bij het secretariaat.

Namen opdragen
In voorgaande jaren was het ook gebruikelijk dat u namen van dierbaren kunt opdragen door ze op een briefje te schrijven en die tijdens de dienst bij het podium in een mand achter te laten op het moment dat u een kaars aansteekt.  Dat is dit jaar weer mogelijk. Maar als u dit jaar niet bij de dienst kunt langskomen en toch graag 1 of meerdere namen wilt opdragen kunt u deze namen doorgeven aan het secretariaat via mail, ovv ‘opdragen namen Allerzielen’. We zorgen er dan voor dat deze namen in de mand op het podium aanwezig zullen zijn.

Voorbeden
We vinden het fijn om u te betrekken bij de voorbeden. Is er iets dat u bezighoudt, dat u in de voorbeden genoemd zou willen zien? Graag uw reactie, uiterlijk zaterdagmiddag ovv ‘voorbede’ & datum, via ‘voorbeden@dominicusamsterdam.nl

Na de dienst komen we bij elkaar voor de Koffie-via-Zoom.
Voor de mensen die in de dienst aanwezig zijn – we zullen na de vieringen van 24 oktober, 31 oktober en 7 november kort napraten . Een half uur of ietsje meer, net zoals kijkers naar de viering via internet doen in ‘Koffie met zoom’. Wij doen het dan zonder zoom, maar als het even kan met de prediker van de dag, om even uit te wisselen wat je aan de viering hebt beleefd. Welkom! 

De kerk blijft open tot 13:30 zodat wie niet bij de viering kon zijn maar toch even langs wil komen daarvoor de gelegenheid heeft.

De ruimte in de kerk is ten gevolge van de anderhalve-meter maatregelen nog ietsje beperkt – om meer te weten over de maatregelen: klik hier.
U kunt de diensten via internet volgen: klik hier