foto-links

raamdom-gr

Kerk: Black Lives Matter – LUISTERDIENST

Datum/Tijd
zo 21-06-2020 / 11:00 - 12:15


Over racisme en het verzet daartegen

In het hele land demonstreren mensen tegen racisme. Eindelijk vinden mensen de moed en zien ze de noodzaak zich te verzetten tegen racisme dat ook in Nederland een structureel en groot probleem is.

Zoveel mensen werden beschadigd -psychisch en fysiek- en zelfs gedood door het indirecte en directe geweld van racisme. Het alledaagse van een racistische grap, een opmerking, een sollicitatiegesprek waarvoor je niet wordt uitgenodigd – misschien bewust, misschien onbewust. De structurele discriminatie die we bijvoorbeeld zien bij de politie en de belastingdienst. Al decennia verhieven mensen hun stem, demonstreerden en protesteerden ze. Nu, eindelijk, staan er grote groepen zich bij hen aan te sluiten.

Als Liturgisch Team van de Dominicuskerk in Amsterdam voelen we ons ook genoodzaakt ons uit te spreken tegen het kwaad dat racisme heet. Daarbij moeten we zeggen dat racisme ook ons probleem is. Wij zijn een team van witte mensen; racisme is een systeem waarvan wij als witte mensen voordeel ondervinden.

Juist omdat dit kwaad niet buiten ons zit, maar in onze hoofden en systemen, is het zo belangrijk dat we ons ertegen uitspreken. Niet om te zeggen: gelukkig heb ik er zelf geen last van, maar als intentie: ik verzet me tegen het racisme dat ook ik heb ingeademd en verinnerlijkt.

En daar komt bij: Bijbel en theologie, zeker ook in de Nederlandse context, zijn gebruikt om slavernij en racisme te verdedigen. Helaas is racisme daarmee onderdeel van onze traditie. Ook dat vraagt om zelfonderzoek.

Het is de hoogste tijd. Ook wij hebben te vaak en te lang gezwegen. Juist omdat we onderdeel zijn van het probleem, kunnen we ook onderdeel zijn van de oplossing. Door te luisteren en te leren. Over de schade die racisme toebrengt. Over wat wit privilege is. Door ruimte te maken. Het zou zonde zijn als we het niet deden. Want het brengt ons dichter bij elkaar. Het bevrijdt ons.

Op zondag 21 juni willen we een eerste stap zetten. Deze dienst in de serie aantrekkelijk leven zou gewijd zijn aan Catherina van Sienna. In plaats daarvan zullen we stilstaan bij racisme en bij onze verantwoordelijkheid in de strijd daartegen.

Overweging door Janneke Stegeman.

De dienst is te beluisteren via: onze Luisterpagina, of via Kerkdienstgemist.nl

Vóór aanvang van de dienst ( van 10.30-10.55) is er de kindernevendienst via Zoom.
Na de dienst komen we bij elkaar voor de Koffie-via-Zoom.

Foto: guerrilla projectie op paleis op de Dam in Amsterdam, kunstenaars Machteld Aardse en Femke Kempkes, techniek Remco Keepers Pronorm BV