foto-links

raamdom-gr

Kerk: Uitvoering van een Bachcantate

Datum/Tijd
zo 11-02-2018 / 11:00 - 12:15


Tijdens deze dienst wordt de cantate van J.S. Bach, Ich habe genug ( cantate BWV 82) uitgevoerd.

Bach schreef deze cantate voor de dienst van zondag 2 februari 1727. Op 2 februari wordt het feest van ‘Maria reiniging’ gevierd, de dag waarop de eerstgeboren zoon aan de priesters in de tempel moet worden voorgesteld. Wanneer Jezus wordt aangeboden in de tempel is daar Simeon aanwezig (Lc. 2, 22-32). Aan Simeon is beloofd dat hij niet zal sterven voordat hij de Messias heeft gezien. Wanneer hij Jezus ziet, zingt hij een lied: ‘Nu heer, laat uw dienaar in vrede gaan’. Nu kan Simeon sterven. De cantate, op tekst van een onbekende tekstdichter, werkt dit gegeven verder uit in drie aria’s met verbindende recitatieven. De muziek transformeert gedurende de cantate van trage droefheid tot uitgelaten vrolijkheid (‘Ich freue mich auf meinen Tod’).

‘Ich habe genug’ wordt gezongen door Frank Hermans (bas). Hij wordt begeleid door het Dominicus Bachensemble, bestaande uit:

Evelyn Tjon-en-fa, viool

Judith Noordzij, viool

Roald van Os, altviool

Marieke Langkamp, cello

Toon Kessels, contrabas

Adrie van Beurden, hobo

Jac van Trier, fagot

Eelco Kooiker, continuo (orgel)

Arjan van Baest , dirigent  (dirigent van het Dominicuskoor)

 

Voorganger: Claartje Kruijff

Wanneer Jezus wordt aangeboden in de tempel is  Simeon daar aanwezig (Lc. 2, 22-32). Aan Simeon is beloofd dat hij niet zal sterven voordat hij de Messias heeft gezien. Wanneer hij Jezus ziet, zingt hij een lied: ‘Nu heer, laat uw dienaar in vrede gaan’. Simeon kan in vrede gaan nu hij de Messias heeft gezien.

‘Ich habe genug’, horen we vandaag in de cantate. Wanneer kunnen wij zeggen: ik heb genoeg, het is genoeg, ik voel mij veilig, ik heb vrede. Simeon kan nu sterven maar kunnen wij ook midden in het leven zeggen en zingen: ich habe genug, laat mij mijn weg in vrede vervolgen,,,

Lezing: Psalm 32

 

 

 

 

 

Iedere zondag om 11 uur is er een viering met koor, piano én orgel, wisselende sprekers, kindernevendienst en crèche, brood en wijn en, na afloop, koffie en thee. De vieringen in de Dominicus zijn oecumenisch, maatschappijbetrokken en mensgericht. De vieringen duren iets meer dan een uur. Je bent altijd welkom.