foto-links

raamdom-gr

Het Nederlands projectkoor zingt het requiem van Mozart

Datum/Tijd
za 27-10-2018 / 16:30 - 17:30


mozart-mortHet Nederlands Projectkoor bestaat uit 400 bevlogen amateurzangers uit heel Nederland. Onder leiding van dirigent Martin van der Brugge wordt het Requiem van Mozart in één dag ingestudeerd en aansluitend met orkest en solisten uitgevoerd.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) begon als wonderkind. Hij werd bejubeld en aanbeden door zowel de burgerij als de adel. Mozart groeide uit tot een zeer veelzijdig componist, met een oeuvre van ruim zeshonderd zeer uiteenlopende werken. Een geweldige prestatie, zeker als je nagaat dat de componist slechts vijfendertig jaar oud werd. Ondanks zijn geweldige oeuvre, eindigde zijn leven tragisch: total loss, doodziek en op de hielen gezeten door schuldeisers.
In de laatste dagen van zijn leven, zelfs op zijn sterfbed, schreef Mozart zijn Requiem (1791). Geïnspireerd door werken van vroegere meesters uit de Barok, de oratoria van Händel, de religieuze werken van J.S. Bach en niet te vergeten het Stabat Mater van Pergolesi, kwam de dodenmis tot stand. Luister en huiver naar dit stuk angstaanjagende en opzwepende muziek! Geniet vooral van het Kyrie, het Dies Irae, Tuba Mirum, Lacrimosa en het Sanctus. Aangenomen wordt dat Mozart zijn Requiem schreef in opdracht van graaf Franz von Walsegg.

Op veel plaatsen was het Requiem nog onvoltooid en bestonden er louter schetsen. Mozarts oud-leerling, vriend en collega  Franz Süszmayer (1766 – 1803) heeft de dodenmis voltooid. Hij deed dit op verzoek van Constanze, de echtgenote van Mozart. De componist stierf op 5 december 1791, slechts 35 jaar oud.

Aanvang 16.30 uur tot 17.30 uur
Toegang €12.50
EXTRA KAARTEN: BALKONPLAATSEN

Toegangskaarten bestellen (https://singalongevents.nl/product/toegangskaarten-mozart-requiem-scratch)

Sopraan Barbara Schilstra
Alt: Daniëlla Buijck
Tenor: Ben Heijnen
Bas: Bas Kuijlenburg
Orkest: Sempre Crecendo
Koor: Nederlands Projectkoor
Dirigent Martin van der Brugge