foto-links

raamdom-gr

Het Lelikoor brengt Franse Barok met de Messe en het Te Deum van Charpentier.

Datum/Tijd
zo 15-11-2015 / 15:15 - 17:15


website 15 nov charpentier

Allemaal kennen wij wel de instrumentale prelude van het Te Deum (H. 146) dat al jaar en dag klinkt als herkenningsmelodie van Eurovisie-uitzendingen. Het Te Deum (H. 145) als geheel voldoet volkomen aan de drie voorwaarden voor schoonheid: consonantia (harmonie), integritas (perfectie), en claritas (schittering). Charpentier speelt met toonsoorten die elk een eigen karakteristiek hebben en een eigen emotie of energie oproepen, op het ene moment weelderig of jubelend, dan juist weer ingetogen of sierlijk. Zijn muziek kenmerkt zich door een mengeling van Franse elegantie en Italiaanse passie.

Een eerste versie van het Te Deum is waarschijnlijk in 1672 gecomponeerd. Het is niet onwaarschijnlijk dat dit werk is geschreven ter gelegenheid van de overwinningen van Lodewijk XIV in Nederland in 1672, ons rampjaar. Dit maakt de Nederlandse première van dit stuk des te markanter.

Dat deze werken van Charpentier zelden of nooit in Nederland zijn uitgevoerd, is mogelijk te wijten aan het feit dat er geen goed leesbare editie van de muziek voorhanden is. Twee van onze koorleden met expertise in de notatie van oude muziek hebben in nauw overleg met de dirigent een uitgave van beide werken gemaakt naar Charpentiers manuscript. Met dit monnikenwerk hebben ze de muziek voor hedendaags gebruik toegankelijk gemaakt.

Wij zijn zeer gelukkig met onze solisten, waarvan enkelen tevens lid zijn van Vox Luminis, een ensemble dat niet meer is weg te denken van de internationale podia. Ook het Apollo Ensemble, met topmusici afkomstig uit alle delen van de wereld, heeft haar sporen verdiend en staat garant voor passie, durf en creativiteit. Zij spelen op authentieke instrumenten, en hebben voor deze  gelegenheid twee basviolen gecontracteerd.

Uitvoerenden: Het Lelikoor i.s.m. het Apollo Ensemble o.l.v. JanJoost van Elburg

Solisten: Zsuzsi Tóth & Amaryllis Dieltiens (sopraan), Charles Daniels & Kevin Skelton (altus), Harry van Berne & Robert Buckland (tenor), Lionel Meunier & Mitchell Sandler (bas)

Aanvang:  15.15u. Entree: € 22,50 / € 17,50 (CJP, stadspas, voorverkoop)

Kaartverkoop: bij aanvang aan de kerk; informatie en reservering:  www.lelikoor.nl