foto-links

raamdom-gr

Herdenking Schipholbrand

Datum/Tijd
ma 26-10-2020 / 19:00


Op 26 oktober is het 15 jaar geleden dat op Schiphol een vreselijke brand uitbrak in het cellencomplex van Schiphol – Oost. Elf vreemdelingen kwamen om. Elf mensen die daar wachtten op het besluit dat over hun toekomst zou worden genomen: in Nederland te mogen blijven of te worden teruggestuurd naar waar ze vandaan kwamen.

Er is een herdenking, dit jaar op 26 oktober in Oude Meer. Er zal gesproken worden en er zullen ook bloemen worden gelegd bij het kleine monument dat daar is overgebleven van elf paaltjes met hun namen. De namen die zullen worden genoemd. Zie de informatie via: www.vluchtelingenhaarlemmermeer.nl

Die elf paaltjes brengen mij in mijn herinnering meteen terug bij de herdenking die we in de Dominicus hielden. Het was een jaar later. We hoorden de verhalen van overlevenden en nabestaanden. Er werd gesproken door oud-burgemeester Ed van Tijn en door schrijver Kader Abdollah. Ik mocht het welkom doen, Imam Hamzah Zeid Kailani en Alex van Heusden uit de Ekklesia deden de voorbeden. Na afloop bracht een bus ons naar de Schipholwake later op de avond.

Het was toen dat Riet Deerenberg elf houten paaltjes verzorgde, waarbij we tijdens een indrukwekkend moment elf kaarsen aanstaken. Toen het drie dagen later Allerzielen was, stond die rij er nog. Elf namen werden nogmaals genoemd samen met die van anderen die dat jaar overleden. Daarna zijn ze gebracht naar de plaats waar ze nu staan.

Juut Meijer