foto-links

raamdom-gr

Heaven full of Stars – koor FeniX zingt werken van Arvo Pärt, Sergej Rachmaninov, Ēriks Ešenvalds en Ko Matsushita

Datum/Tijd
zo 08-11-2015 / 15:15 - 17:00


flyer 'heaven full of Stars'.Mystiek staat centraal in de aankomende concerten van koor FeniX op 6 en 8 november in Amsterdam, getiteld heaven full of Stars. In de moderne en hedendaagse a-capellastukken uit Oost-Europa en Japan geven ongekunstelde, sonore klanken uitdrukking aan ongrijpbare begrippen als eeuwigheid, oneindigheid en goddelijkheid. De teksten reiken van orthodox religieus tot modern spiritueel. De muziek klinkt afwisselend verstild, swingend, ijl of bezwerend.

 

Eerbetoon aan Pärt

Arvo Pärt, de grootste nog levende schepper van religieuze muziek, wordt dit jaar 80. Hij bouwt zijn muziek op uit eenvoudige harmonieën, waarbij enkele noten of drieklanken klinken als klokken. Deze techniek noemt hij tintinnabulli, naar het Latijnse woord voor klokje of bel. In het meditatieve Magnificat, een lofzang op Maria, zingt het koor de tintinnabullipartij terwijl de hoge sopranen de tekst reciteren op één toon.

 

Watergestemde glazen uit Letland

Van de veelbelovende jonge Let Ēriks Ešenvalds zingt FeniX Stars, een compositie uit 2011 voor koor en watergestemde glazen. Het zoemende geluid van de glazen gaat naadloos over in de ijle koorklanken. Samen creëren ze een mystiek effect.

 

Opzwepende ritmes uit Japan

Aloude christelijke thema’s krijgen in de muziek van de Japanse componist Ko Matsushita een fris tintje. Matsushita verbindt Europese religieuze muziek met Japanse volksmelodieën en invloeden uit de jazz en pop. De resultaten zijn zeer afwisselend: Ubi caritas is als een lieflijk herfstbriesje en contrasteert sterk met de opzwepende, puntige ritmes van Pater noster.

 

Indringende liturgie van Rachmaninov

Rachmaninov is ongetwijfeld een van de grootste sterren aan het Russische muziekfirmament. Voor zijn Liturgie van Johannes Chrysostomos bestudeerde hij eeuwenoude Byzantijnse koormuziek waar hij als kind al diep van onder de indruk was. De muziek volgt de liturgische teksten en ademt de warme mystieke sfeer van de Russisch-orthodoxe kerk, afgewisseld met romantische invloeden.

 

 

Koor FeniX o.l.v. Benjamin Bakker

 

Ēriks Ešenvalds (geb. 1977)

–          Stars

–          The heavens’ flock

 

Arvo Pärt (geb. 1935)

–          Triodion

–          Magnificat

 

Ko Matsushita (geb. 1962)

–          Ubi caritas

–          Pater noster

–          O salutaris hostia

 

Sergej Rachmaninov (1873-1943)

–          Delen uit de Liturgie van Johannes Chrysostomos

 

Vrijdag 6 november, 20.15 uur, Noorderkerk, Noordermarkt 48, Amsterdam en zondag 8 november, 15.15 uur, Dominicuskerk

 

Entree: € 15,- / € 12,50 in voorverkoop, voor 65+, CJP en stadspas / € 7,50 voor kinderen t/m 12 jaar

Bestellen via www.koorfenix.nl of via koorleden.