foto-links

raamdom-gr

Frisse Wind: ​Nieuwe composities van Evert van Merode en Arjan van Baest op gedichten van Brabantse dichters

Datum/Tijd
zo 30-10-2022 / 15:00 - 17:30


Frisse Wind: Nieuwe composities van Evert van Merode en Arjan van Baest op gedichten van Brabantse dichters

 

Zondag 30 oktober 2022

Dominicuskerk, Spuistraat 12 Amsterdam

aanvang 15:00 uur, kerk open vanaf 14:30 uur

Kaartjes à EUR 20,- zijn te bestellen via de website van Muziek Nu (www.muziek-nu.nl) of te koop aan de kerk. Pinnen is mogelijk.

​​Na afloop van het concert is de cd ‘Frisse Wind’ verkrijgbaar à EUR 15,-. De cd is ook te bestellen op de website van Muziek Nu (www.muziek-nu.nl).

Frank Hermans, bas-bariton

​Jenny Spanoghe, viool en altviool

​Noortje Krämer, piano​

​Frisse wind is ontstaan vanuit de behoefte aan, nou ja, frisse wind. De wereld kwam in de afgelopen jaren tot stilstand, kunst en cultuur werden iets voor achter een scherm. Dus er ontstond deining, een diepgevoelde behoefte tot beweging en nieuwe ideeën. En vooral tot samenwerking. Muziek Nu startte Frisse Wind, een project met verschillende partijen uit de Brabantse cultuurwereld.

Zes Brabantse dichters zijn benaderd om hun gedichten op muziek te laten zetten door componisten Arjan van Baest en Evert van Merode. De dichters zijn jong en oud, aanstormend talent en gearriveerd, met verschillende achtergronden en stijlen. Maar wat ze gemeen hebben, is dat ze samen een prachtig beeld beschrijven van wat ons mensen tot mensen maakt: hoop, veerkracht, geduld, verlies, verdriet en ook verstilling. Samen met bas-bariton Frank Hermans, (alt-)violiste Jenny Spanoghe en pianiste Noortje Krämer gingen de woorden meer klinken dan ooit.

En zo is het met alle grote gebeurtenissen in een mensenleven: waar het schuurt, ontstaan vaak de mooiste dingen. We geven het lucht, laten er een frisse wind door waaien. En maken er kunst van.

​De dichters:

Frans Ellenbroek is schilder, schrijver, spreker en bioloog. Zijn oorspronkelijke vakgebied is de evolutiebiologie en ecologie. Maar zijn andere passies: beeldende kunst en literatuur, vergezellen hem ook al zijn hele leven. In 2021 verscheen zijn roman ‘De steenkruier’. Zie voor veel van zijn gedichten en informatie over al zijn activiteiten www.fransellenbroek.nl.

​Merel Morre is dichter en tekstschrijver. Ze was stadsdichter van Eindhoven en schreef vijf succesvolle dichtbundels die verschenen bij uitgeverij Palmslag. In mei 2022 verscheen haar nieuwe bundel met de titel ‘Wat na het grijpen ligt’. Merel Morre deelt haar korte teksten en gedichten ook via sociale media, op verschillende locaties in de openbare ruimte, op posters, ansichtkaarten, tassen en zilveren sieraden. Meer Merel: www.merelmorre.nl.

​Herman Schaap (1949) woont in Oosterhout. Hij werkte als leraar Nederlands en schoolmediathecaris in Breda, promoveerde daarnaast op biografisch werk van Henriette Roland Holst en publiceerde een schoolboek over literatuur. Herman publiceerde gedichten in o.a. Preludium, Hollands Maandblad en Brabant Literair.

​Jace van de Ven (1949) was de eerste stadsdichter van Tilburg en kunstredacteur en columnist van het Brabants Dagblad.

​Carina van der Walt (ZA) studeerde Afrikaanse en Nederlandse Letterkunde en kwam in 2002 met een uitwisselingsprogramma naar de Universiteit van Tilburg. Sinds 2007 woont ze in Tilburg. Ze schrijft gedichten in het Afrikaans en Nederlands. De talen verrijken elkaar qua woordenschat, muzikaliteit en culturele achtergrond. Meer over haar boeken, blogs en samenwerkingsprojecten: www.carinavanderwalt.com.

​Wies Weijermars was junior stadsdichter van Tilburg in 2019 en 2020. Als zodanig schreef ze gedichten voor onder andere het bevrijdingsfestival in Tilburg, had zij diverse samenwerkingen met Cist en Samen met de Jeugd en was zij regelmatig op culturele evenementen te vinden om haar gedichten de wereld in te dragen. Ook heeft zij een eerste dichtbundel uitgegeven als afsluiting van haar junior stadsdichterschap met de titel ‘In Bloei’. Meer weten? Op Instagram is zij @woordenvanwies.

​De musici:

​Frank Hermans weet met zijn warme bas-baritonstem bruggen te bouwen. Zingend verhalen vertellen, de tekst tot leven brengen, mensen via de muziek voor de muziek winnen, dat is Franks doel. De liefde voor zingen ontsprong bij Frank Hermans in het World Youth Choir, waarmee hij tussen 1993 en 2001 de wereld bereisde. Hij studeerde zang en kerkelijk koorleider aan Fontys Hogescholen in Tilburg. Met regelmaat zingt hij bij de Nederlandse Bach Vereniging, het Nederlands Kamerkoor en Bachkoor Holland. Naast zijn podiumwerk is hij actief als zangdocent in zijn privépraktijk en op Factorium Podiumkunsten in Tilburg waar hij zangles geeft en koren coacht. www.frankhermans.com

Jenny Spanoghe is een gepassioneerde concertvioliste en altiste met een grote virtuositeit en expressie. Zij studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent en vervolmaakte zich aan de Muziekkapel koningin Elisabeth onder leiding van Georges Octors. Ze haalde heel wat nationale en internationale prijzen. Jenny stichtte in 2000 het succesvolle Duo Landini met organist Jan Van Landeghem, het Landini pianotrio met Paul Hermsen en Geert De Bièvre. Jenny realiseerde een 25-tal cd-opnames en geeft overal ter wereld concerten en masterclasses. Als viool- en altviooldocente was ze verbonden aan de Academy of Music and Performing Arts (AMPA) te Tilburg. In 1996 werd haar de Fugaprijs overhandigd voor haar kamermuziekbijdrage als verdedigster van de Belgische hedendaagse muziek, en in 2009 voor haar solistische bijdrage.

​Noortje Krämer begon haar pianostudie aan het Brabants Conservatorium bij Liana Serbescu in de opleiding Docerend Musicus. In 1990 behaalde Noortje aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam ook haar diploma Uitvoerend Musicus. Ze geeft pianoles en is een veelgevraagd en inspirerend begeleidster van (jonge) instrumentalisten, zangers en koren. Als kamermusicus maakte zij enkele cd’s in de serie Young Dutch Musicians en met mezzosopraan Kathinka Minzinga, en met het Maranatha studentenkerkkoor te Tilburg. Naast haar bloeiende pianolespraktijk, is zij ook als uitvoerend musicus actief. Zo begeleidt ze koren en vormt ze samen met Erna Melis het pianoduo Sfogato. www.sfogato.nl/noortje-kramer

​De componisten:

​Evert van Merode (1980) studeerde piano aan het Fontys Conservatorium Tilburg bij Joop Celis en Bart van de Roer. Tegelijkertijd studeerde hij cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Tilburg. Hij volgde lessen compositie bij Willem Jeths in Amsterdam. De afgelopen jaren componeerde hij voornamelijk koorwerken (waaronder kerkmuziek) en kamermuziek. Naast zijn werkzaamheden als dirigent van twee koren in Tilburg en Utrecht wordt hij regelmatig gevraagd als begeleider van koren en solisten. Al van jongs af aan is hij actief als kerkmusicus. Sinds eind 2019 is hij pianist/organist in de Dominicusgemeente in Amsterdam. Momenteel volgt hij orgellessen bij de Eindhovense organist Ruud Huijbregts. www.evertvanmerode.nl

​Arjan van Baest (1969) studeerde compositie bij Kees Schoonenbeek, koordirectie bij Louis Buskens (cum laude) en orkestdirectie bij Arjan Tien. Aan de Universiteit van Tilburg promoveerde hij op een proefschrift over muziek, tekst en betekenis. Arjan werkt als componist, dirigent en pianist/organist in kerk, concertzaal en theater. Hij is dirigent/muzikaal leider van de Dominicuskerk in Amsterdam en concertkoor Cantiqua Concert in Tilburg. Hij is een van de vaste pianisten van Dorine van der Klei. Met zanger Jelle Leistra vormt Arjan het duo ‘Leistra en Van Baest’, dat zich vooral toelegt op de liedjes van Harry Bannink. Samen met Evert van Merode is Arjan het artistieke hart van Stichting Muziek Nu. Sinds 2019 bestaat ook Stichting Muziekwerk, bedoeld voor de realisering van muziek(theater)projecten van Arjan. www.arjanvanbaest.nl

​De organisatie:

Stichting Muziek Nu heeft als doel om nieuwe muziek op een speelse en fantasievolle manier aan het publiek te presenteren. Die nieuwe muziek kan geschreven worden door de oprichters Arjan van Baest en Evert van Merode, maar de stichting geeft ook compositie-opdrachten en laat deze muziek klinken in haar concerten.

Door onverwachte combinaties te maken in de concertprogrammering wil Muziek Nu de gangbare concertpraktijk op zijn kop zetten. De stichting staat voor verschillende genres, kunstvormen en samenwerkingen van professionals en amateurs. Want muziek is er om gehoord en beleefd te worden