foto-links

raamdom-gr

Filmavond

Datum/Tijd
vr 19-02-2016 / 19:30 - 22:00


VRIJDAG 19 FEBRUARI

19.30 uur in de grote zaal van de pastorie.

Documentaire film: ‘Special Flight’. De duur van de film is 100 minuten.

Deze film is vertoond bij Movies that Matter in 2012. De documentaire speelt zich af in Zwitserland, het land met Europa’s strengste immigratiewetten.

In het detentiecentrum Frambois bij Genève is de spanning om te snijden. Uitgeprocedeerde asielzoekers en illegale immigranten wachten hier soms tot twee jaar lang hier op hun uitzetting, zonder dat er sprake is van een proces. Hun wanhoop heeft een naam: “Special flight”.

In Special Flight toont regisseur Fernand Melgar het einde van de rit. De ‘gedetineerden’ in Frambois worden vastgehouden tot het moment van de aankondiging wie er per direct het land uit moet. Wie weigert wordt gekneveld en geblinddoekt.

Melgar is een zorgvuldig observator. Op emotioneel effectbejag zul je hem niet betrappen. Toch leggen zijn films de vinger genadeloos op de zere plek van een onbarmhartig systeem, dat weinig verschilt van het onze, behalve dat in Nederland een hoger percentage mensen wel een status ontvangt.

Amnesty International roept de Nederlandse overheid met klem op haar detentiebeleid met betrekking tot vluchtelingen op drie punten te veranderen. Gerrit Sepers van onze Amnesty Werkgroep zal de visie van Amnesty op deze avond nader toelichten.

Na de film is er nagesprek met borrel. Begeleiding: Juut Meijer en Gerrit Sepers.

Aanmelding: juutmeijer@versatel.nl

Kosten: € 3,00