foto-links

raamdom-gr

Extra collecte voor Stichting Khuska in Nieuw Guinea

Datum/Tijd
zo 13-01-2019 / 11:30 - 11:45


Stichting Khuska is opgericht door Wijnand Mulder en zijn vrouw Elize. Momenteel wonen en werken zij al ruim drie jaar in Kapuna Hospital, Papoea Nieuw Guinea, bij een Christelijke organisatie als zendelingen. Elize is tropenarts en Wijnand houdt zich bezig met algemeen, financieel en project management. Kapuna ligt midden in de jungle en er zijn geen wegen in de wijde omtrek, alleen rivieren. Logistiek dus lastig en het gebied is erg onderontwikkeld.  Mensen moeten tot 2 dagen peddelen in hun kano’s om het ziekenhuis te bereiken.

Op dit moment hebben  de mannen en vrouwen beide 5 toiletten. Dit zijn toiletten die boven het moeras staan en waarbij de ontlasting rechtstreeks in het moeras valt. De toiletten zijn daarmee erg primitief en onhygiënisch. Ook het pad naar de toiletten is glad en slecht bijgebouwen. Om deze reden gaan veel patiënten, en met name vrouwen, niet graag naar de wc en helemaal niet ’s nachts. Het resultaat daarvan is dat er alternatieve locaties gezorgd worden wat de algehele hygiëne niet ten goede komt.

Momenteel heeft het ziekenhuis zeer beperkte douche voorzieningen. De patiënten wassen zich veelal in de kreek die van het ziekenhuis naar de hoofdrivier loopt. Recht naast deze wasplaats staat de slaapzaal voor alle vrijgezelle  mannen en studenten wat de privacy niet ten goede komt. Het resultaat is dat mensen zich met kleren aan moeten wassen in dit water. Sommige patiënten zoeken een alternatief door zich te wassen bij de watertanks die her en der op het ziekenhuisterrein  verspreid staan, hier is vanzelfsprekend ook geen privacy.

VERBETERPLAN

Het plan is om een nieuw toiletgebouw te maken met zowel toiletten als douches in hetzelfde gebouw. De toiletten zullen daarbij spoeltoiletten zijn, net zoals we in Nederland kennen.  Het plan is om 8 toiletten en 6 douches in dit gebouw te maken waarbij er een duidelijke scheiding is tussen mannen en vrouwen. Deze voorzieningen kunnen door zowel de patiënten als hun familie die voor hen zorgt, gebruikt worden.

De locatie van de toiletten is tussen het zalencomplex en de keukens in zodat de voorzieningen goed overzien kunnen worden. Aan beide uiteinden van het gebouw komen wasbakken waar men handen kan wassen en tanden poetsen.

De douches zullen slechts gedurende de dag geopend zijn. ’s Nachts zullen eveneens alle toiletten, behalve één, worden afgesloten. Ook zal het toiletblok onder constante observatie staan door een toiletjuffrouw. Zij zal de mensen onderwijzen over het toiletgebruik en schoonmaken. De meeste patiënten zijn niet gewend aan dergelijke voorzieningen en men weet niet hoe deze te gebruiken en schoon te houden. Met een stuk onderwijs en constant toezicht willen we dit proberen te ondervangen.

BUDGET

Het totaalbedrag van deze nieuwbouw bedraagt €12.000. Dit bedrag bestaat uit het benodigde hout, de toiletten, douches, wasbakken, septische tanks, een watertank en salarissen van het bouwpersoneel.

Op onze website kapuna-in-ontwikkeling.nl vindt u meer informatie met ook de gegevens van onze stichting Khuska. Hier staan ook filmpjes op van de huidige situatie en de plannen die we hebben als u verder naslagwerk zoekt.

De bankrekening is:  NL77 SNSB 0946 3821 82 t.n.v. St. Khuska o.v.v. Kapuna.