foto-links

raamdom-gr

Extra Collecte tbv Tent of Nations

Datum/Tijd
zo 19-01-2020 / 11:30 - 12:15


“Wij weigeren vijanden te zijn”
Dat is een moedige uitspraak van de familie Nassar in Palestina op de Westelijke Jordaanoever, die als zovele Palestijnen onder moeilijke omstandigheden en allerlei opgelegde beperkingen leven. Daoud Nassar is er van overtuigd dat het juiste antwoord op hun  situatie niet ‘geweld’ kan zijn, noch wegvluchten of in de slachtofferrol schieten, maar om op een creatieve manier om te gaan met de situatie waarin zij leven. Dat doen zij op verschillende manieren.
Eén er van is dat zijn vrouw Jihan in een nabijgelegen dorp allerlei cursussen geeft voor meisjes en jonge vrouwen, die door reisbeperkingen bijna onmogelijk opleidingen kunnen volgen of banen vinden en maar thuis zitten te zitten. Jihan wil hen helpen hun eigen mogelijkheden, hun eigen kracht te ontdekken, hen vaardigheden te leren waardoor hun gevoel van eigenwaarde groeien kan.
Een goed jaar geleden zijn zij begonnen met klei te werken, voorwerpen te maken die zij thuis zelf gebruiken kunnen, of die zij kunnen verkopen om zo een beetje ‘eigen geld’ te hebben. Daoud schreef vorige maand: “Het is belangrijk door dit project deze vrouwen aan te moedigen dat zij zelf zorg dragen voor hun eigen leven en hun toekomst. Zoals zij de klei vorm geven, zo kunnen zij ook hun toekomst vorm geven.” Door deze collecte kunnen zij klei en gereedschappen kopen en wat zij gemaakt hebben laten bakken.
   Wilt u daaraan meehelpen?
De familie Nassar heeft voor hun project Tent of Nations van de Dominicus geld gehad uit het legaat Tolhuis voor de cursussen die zij geeft in het dorp Nahalin aan jonge vrouwen en meiden die nauwelijks mogelijkheden hebben voor verder onderwijs of een baan. Naast de gewone cursussen werken zij ook veel met klei. Jihan probeert de vrouwen aan te moedigen dat zij – zoals zij de klei kunnen vormen – ook hun eigen leven gestalte kunnen geven. Vóór het dorp heeft het Israëlische leger checkpoints opgericht die het reizen veel moeilijker en tijdrovender maken.

Weer heeft Daoud een ‘afbraakbevel’ gehad, deze keer voor 600 nieuwe olijfbomen en druivenranken die gedurende de laatste twee jaar zijn geplant. De advocaat van de familie Nasssar heeft hiertegen een bezwaar ingediend. Dat kost veel administratieve rompslomp en ook geld, dat zij eigenlijk nodig hebben voor hun werk, en voor de kindervakantiekampen, waar afgelopen zomer zo’n 50 kinderen, zowel moslim- als christenkinderen, twee weken even alle ellende konden vergeten. Het thema was ‘Growing Strong’, waarbij op de laatste dag een theaterspel werd opgevoerd waarbij de Pakistaanse Malala als identificatiefiguur werd opgevoerd om te laten zien hoe je als kind een verschil kunt maken. Ook Nederlandse vrijwilligers werkten hieraan mee.

Daoud schrijft: Wij zijn voortdurend aan het opboksen tegen bedreigingen op verschillende niveaus, maar onze levenskracht en onze hoop zijn groot. We zullen doorgaan met onze missie die gebaseerd is op geloof, hoop en liefde. Op deze manier inspireren we mensen om een verschil te maken op de plek waar ze zijn. We weten ons gezegend met zo veel vrienden en vrijwilligers die ons ondersteunen in ons werk. Veel dank hiervoor, ook namens mijn familie.”

Ja, onze steun is van fundamenteel belang voor de familie om dóór te gaan, het bijltje er niet bij neer te gooien en hun hoop levend te houden.

Bankrekening:  St. Vrienden van Tent of Nations Nederland NL75 TRIO 0391 0822 21