foto-links

raamdom-gr

Extra Collecte Pinksterzondag

Datum/Tijd
zo 09-06-2019 / 11:30 - 12:15


Extra collecte voor ontheemde vrouwen en kinderen in Soedan.

Projectbeschrijving
90 alleenstaande moeders zonder een vast inkomen krijgen trainingen in organisch tuinieren, schoenen- en tassenproductie, en het maken van handzeep.

Achtergrond
In de sloppenwijken rondom de hoofdstad Khartoem hebben grote aantallen ontheemden, voornamelijk moeders en hun kinderen, hun toevlucht gezocht. De meesten komen uit oorlogsgebieden in Darfur, Zuid Kordofan en de Blauwe Nijl. Omdat hun huid donkerder is dan die van noorderlingen en ze minder scholing hebben gehad, worden ze vaak gediscrimineerd. Ze proberen daar in eenvoudige optrekjes te overleven door (veelal illegale) verkoop van thee en koffie of broodjes en pinda’s op straat en op markten, of ze trekken dagelijks naar de betere wijken om daar huizen schoon te maken en kleren te wassen. Door de economische crisis die dit jaar zwaar verergert is, houden ze nauwelijks geld over voor voeding, laat staan voor schoolgeld of medicijnen.

Soedan lijdt onder een zware economische crisis. Door slecht beleid zijn vele industrieën in het land failliet gegaan, en moeten veel basisproducten, zoals zeep, kleding of schoenen, geïmporteerd worden. Maar doordat de waarde van de Soedanese pond in een vrije val terecht is
gekomen en er nauwelijks meer harde valuta te krijgen zijn, zijn dergelijke basisproducten niet meer te betalen.
In de veelal geautomatiseerde groenteteelt wordt er erg veel gebruik gemaakt van chemicaliën. Veel inwoners van Khartoem kopen daarom geen groentes meer. Verbouw van organische groentes voorziet daarom in een gat in de markt.

Activiteiten
De vrouwen krijgen allen training in marketing. Vervolgens worden ze in drie groepen van dertig ingedeeld. Elke groep krijgt een training, een in organisch tuinieren, de tweede groep krijgt les in zeep maken, een de derde in het maken van schoenen en tassen van wegwerpmateriaal.
De vrouwen krijgen elk een toolkit en materiaal en worden begeleid in de uitvoering van hun project. Los daarvan kunnen ze ten alle tijde contact opnemen met de projectleider van de plaatselijke organisatie TREAT in het geval van vragen.
De trainingen worden geïntegreerd met een eenzelfde, al lopend project met een groep andere arme ontheemde vrouwen in Alfath in Omdurman, dat hetzelfde doelstelling heeft.

Vanuit Nederland wordt dit project ondersteund en begeleid door de Stichting Melania.
Bankrekening: NL94 INGB 0000 0865 01 t.n.v. ST. MELANIA o.v.v. projectnr.: AF-SD-6(E)/SOEDAN

Voor meer informatie zie de website:  https://melania.nl