foto-links

raamdom-gr

Extra Collecte HIV/AIDS gezondheidscentrum van Paballong in Maseru in Lesotho

Datum/Tijd
zo 12-04-2020 / 11:30 - 12:30


HIV/AIDS gezondheidscentrum in Maseru in Lesotho
De Stichting Paballong HIV/AIDS Centre ondersteunt al 10 jaar een gezondheidscentrum op het Bereaplatform boven Maseru in Lesotho (Zuidelijk Afrika). In dit centrum worden verschillende activiteiten ondernomen om HIV/AIDS patiënten en hun families te helpen. Ze kunnen er gratis testen laten uitvoeren, hun HIV-medicatie ophalen (betaald door de regering) en informatie over de ziekte krijgen. Op het centrum komen elke dag patiënten (per maand gemiddeld 700) voor controle en medische gesprekken. Voordat de patiënt naar huis gaat wordt er een maaltijd verstrekt. Dankzij ART (antiretrovirale therapie) is de kans op het ontwikkelen van Aids erg verminderd. Wel blijven de patiënten besmet en hebben ze hun leven lang medische zorg en hulp nodig. Met ART zijn ze productiever en is de kwaliteit van leven over het algemeen beter.

Het gezondheidscentrum verzorgt niet alleen patiënten met Hiv of Aids, maar probeert ook de gevolgen van deze verwoestende ziekte te bestrijden. Wereldwijd staat Lesotho met een besmettingsgraad van 25 procent tweede op de wereldranglijst. Zo is een kinderdagverblijf opgericht om ondersteuning te geven aan kwetsbare gezinnen en Aids-wezen. Voor preventie en voorlichting is het jongerencentrum opgericht. 

Doel is om jonge mensen weerbaar te maken en zo infectie met het Hiv-virus en ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Het centrum bestaat uit vier onderdelen: de jongerenhoek, de bibliotheek, het computerlab en sportactiviteiten. De combinatie van sport en educatie werkt erg goed om jongeren te leren de juiste keuzes te maken. 

Sport is tevens een goede manier om (jonge) mensen te stimuleren om met elkaar in harmonie te leven. Zo wordt gewerkt aan het wegnemen van het stigma van Hiv/aidsbesmetting. Ook wordt sport gebruikt om jongeren voor te lichten over Hiv/aidspreventie. Om dit mogelijk te maken zamelen we geld in voor een nieuw, multifunctioneel sportveld. 

St. Paballong wil graag dit multifunctioneel sportveld realiseren dat gebruikt kan worden voor handbal, volleybal, voetbal, basketbal en tennis. Ook wordt het veld gebruikt om kwetsbare jongeren te bereiken. Door toernooien te houden kan ook geld ingezameld worden voor het jeugdcentrum en zijn bezoekers. 

Als stichting Paballong Nederland willen we graag het initiatief ondersteunen sport te gebruiken om verdere verspreiding van het Hiv/aidsvirus te voorkomen. Door samen te sporten vermindert het stigma rond Hiv/aids. Door meer kennis en voorlichting te geven, op een leuke manier, worden jongeren bewuster en weerbaarder.

Bedankt voor uw steun!

Bankrekening: NL15 TRIO 0198 5483 89 t.n.v. St. Paballong
Meer informatie: www.paballong.nl