foto-links

raamdom-gr

Extra bestemming collecte: Stichting Ouderenzorg Moldavië

Datum/Tijd
zo 20-02-2022 / 11:30 - 11:45


Iedereen wil oud worden.
Niemand wil oud zijn.
Zeker niet in Moldavië.
Ruim 15 jaar geleden is een vriendin van de voorzitter Basjan Dane vertrokken naar Moldavië, het armste land van Europa. Zij zette daar een organisatie op om ouderen te ondersteunen bij een menswaardige oude dag. Wat zij ons terug gaf is de basis geweest voor Stichting Ouderenzorg Moldavië (SOM) in NL.
Sinds de onafhankelijkheid van Rusland is de economie van dit land zo verslechterd dat de levensverwachting met 10 jaar is gedaald. Spaargeld is door hyperinflatie waardeloos geworden en sociale voorzieningen totaal verdwenen.
Verlaten bejaarden die letterlijk verkommeren tot de dood erop volgt.
Velen van ons kennen ondertussen beelden van omroep Max die Max ook bij ons maakten.
Koude winters van -20 en een toilethokje achterin de tuin. En dat terwijl veel ouderen lijden aan staar en vaak zeer slecht zien.
Met een dagcentrum, een klein verpleeghuis en 2 thuiszorg teams ondersteund SOM nu ruim 350 bejaarden. Het dagcentrum biedt ouderen bij bezoek een maaltijd, een douche, wasserette voor hun kleding, medische zorg en sociaal contact door gewoon ‘onder de mensen komen’. Een wereld van verschil voor een menswaardige oude dag.
Zoals ieder jaar organiseren we een winteractie; Steenkool of stookhout voor hen die het hard nodig hebben in de gedurende de koude winter van Moldavië.
Voor veel ouderen kunnen wij hiermee het verschil maken om menswaardig oud te kunnen zijn.
BANKREKENING: NL94 ABNA 0629 4174 15 T.N.V. ST. OUDERENZORG MOLDAVIE
Meer informatie via de website: www.ouderenzorgmoldavie.nl