foto-links

raamdom-gr

Extra bestemming collecte Paaswake en Paasochtend: St. Melania – project Sinaï

Datum/Tijd
zo 17-04-2022 / 11:05 - 11:55


Het is één van de projecten die Stichting Melania steunt om vrouwen in ontwikkelingslanden een steuntje in de rug te geven om zich aan de armoede te ontworstelen en een eigen inkomen te verdienen.
De Sinaï is, zoals jullie waarschijnlijk wel weten , een schiereiland tussen Israël en Egypte in. De bevolking bestaat hoofdzakelijk uit bedoeïen, de oorspronkelijke woestijnbewoners van het gebied, maar tegenwoordig wonen er ook veel Egyptenaren. De voertaal is dan ook Arabisch geworden. Terwijl de bedoeïen een eigen taal hebben.
Als de kinderen met 6 jaar naar school gaan verstaan ze Egyptische juf niet. Deze kinderen lijken daardoor ‘dom’ en lopen ook gelijk een leerachterstand op.
Met scholing vooraf is dit op te lossen. Dit project beoogd eigen kleuterjuffen op te leiden die voorschoolse lessen kunnen verzorgen voor deze kleuters.
En niet alleen aan de kleuters. Ook de meeste moeders zijn analfabeet. Het project wil ook deze vaak heel onzekere vrouwen een analfabetiseringscursus aanbieden, en wel drie keer per week twee uur, 6 maanden lang. Wanneer ze kunnen lezen en schrijven ontwikkelen ze immers meer zelfvertrouwen en hebben ze veel meer kans op betaald werk of kunnen een eigen bedrijfje opzetten en daardoor een eigen inkomen verwerven. Dat kunnen een winkeltjes zijn met groentezaad, 2e hands kleding, schapenhouderij of kippen met verkoop van eieren etc.

Financiële steun wordt gevraagd voor het lesmateriaal en de initiële opleiding van de 10 docenten en 20 kleuterjuffen in  10 dorpen.  Met jullie financiële bijdrage snijdt het mes aan meerdere kanten:
– werkgelegenheid voor de docenten
– training en werkgelegenheid voor de leerkrachten en kleuterjuffen
– ondersteuning en alfabetisering van de vrouwen
– ondersteuning met spel en taal onderwijs voor de kleuters

Voor meer informatie website: www.melania.nl  projectnr: AF-EG-3/E