foto-links

raamdom-gr

Extra bestemming collecte: Juntos Contigo, Managua, Nicaragua

Datum/Tijd
zo 15-05-2022 / 11:30 - 18:45


Precies 15 jaar geleden was Kees Sluis in Nicaragua. De Dominicus had in die tijd nauwe banden met enkele kerkelijke gemeenschappen in de hoofdstad Managua, o.a. in verband met de bevrijdingstheologie. We wisselden gezamenlijk interpretaties van bijbelteksten uit. We steunden ook kleine projecten met financiële middelen. Zo belandde hij – met een paar anderen – op een middag in mei 2007 op de centrale vuilnisbelt van Managua, een gigantisch terrein. Vuilniswagens reden af en aan. Telkens als er een wagen zijn inhoud kwam storten, rende er een horde kinderen luid schreeuwend en soms vechtend achteraan Ze probeerden de bruikbare spullen uit dat vuilnis te halen: plastic, glas, metaal en soms etensresten.
Hij was verbijsterd. Wat zagen die kinderen er vuil uit? Moesten die niet naar school? Hun toekomst zou toch niet op deze belt liggen?

Een paar jaar eerder had een Nederlandse vrouw uit Zeeland, Janneke Herrebaut, bij het bezoek aan belt datzelfde gedacht en zij was in actie gekomen. Zij had in een uithoek van de vuilnisbelt een zeecontainer laten plaatsen, dat als een jeugdhonk dienst deed. Vanuit die container ondernam een groep vrijwilligers allerlei activiteiten voor de kinderen: samen sporten, iets leren over hygiëne, enige alfabetisering. De kinderen deden vooral sociale vaardigheden op. Het jeugdhonk had de mooie naam: Juntos con Tigo – samen met jou.

Nu 15 jaar later bestaat Juntos Contigo nog steeds. Niet meer op de vuilnisbelt, maar in een aangrenzende wijk. Daar heeft een aantal gezinnen die op de vuilnisbelt werkten, een huisje gekregen. Maar de armoede is er nog steeds voelbaar aanwezig. En Juntos Contigo? Dat doet nog steeds goed werk, nu vanuit een echt jeugdhuis. Samen met vrijwilligers organiseert de kernstaf een veelheid aan activiteiten: gezondheids- en inentingsprogramma’s, ondersteuning van huiswerk (in Nicaragua gaan kinderen maar een halve dag naar school) en een soort voorbereidend praktijkonderwijs, gericht op het uitoefenen van een beroep.

Voor dat werk – dat duurzaam bleek – vragen wij uw bijdrage. Bij voorbaat hartelijk dank.
website:  www.juntoscontigo.com