foto-links

raamdom-gr

Een oog in zee – poëtisch muziektheater over macht, manipulatie en moed

Datum/Tijd
za 24-06-2023 / 21:00 - 22:30


Een avond in twee delen: 18e en 21e-eeuws – Haydn en Boogman – de eerste concertant en de tweede full-on muziektheater – een traditionele, verlaten, treurende Ariadne, en een moedige, strijdvaardige klokkenluider-Ariadne die haar eigen plan trekt.

Zonder monsters geen helden – zonder labyrint geen vrijheid!

De mythe van Ariadne en Theseus is door de eeuwen heen op evenveel manieren verteld als dat er schrijvers waren. Ook wij hervertellen deze mythe. De Ariadne die wij ten tonele voeren is een moderne klokkenluider: een landverrader voor de goede zaak. In onze versie bestaat de Minotauros niet: ook koning Minos kent de kracht van mythes en gebruikt de mythe van het monster in het labyrint om zijn volk onder de duim te houden. Ariadne wil deze waarheid samen met Theseus aan het licht brengen (zodat ze met Theseus naar Athene kan gaan en zo kan ontsnappen aan vervolging in haar vaderland), maar ze komt erachter dat ook Theseus slechts bezig is met zijn eigen mythevorming. Theseus wil als held terugkeren naar Athene, en dus doet hij alsof hij een niet-bestaand monster heeft verslagen.

In essentie is Een Oog in Zee een verhaal over hoe verhalen verteld worden. Over hoe mythes gebruikt en misbruikt worden. Over hoe echte mensen slachtoffer worden van schimmige verzinsels. Het leven van de Kretenzers wordt overheerst door een mythe: de Minotauros. Theseus is bang om niet als held te worden gezien, en Ariadne vecht dapper voor haar waarheid maar is ook bang, bang om verlaten te worden en als banneling te leven tussen de leugen van haar vader en de leugen van haar geliefde.

Makers

Salomé Roodenburg – Libretto en scenografie

Willem Boogman – Compositie
Zephyr Brüggen – Regie en licht
Kenzo Kusuda – Choreografie

Uitvoerenden

Helena van Heel – Mezzosopraan – Ariadne

Robbrecht Van Cauwenberghe – Accordeon – Dionysos

Fokke van Heel – Hoorn – Theseus
Kenzo Kusuda – Beweger

Tickets:

https://www.ticketkantoor.nl/shop/eenooginzee240623

Meer info: https://www.stichtingnoorderklank.nl/