foto-links

raamdom-gr

Een nieuwe wereld door het Nederlands Saxofoon Octet

Datum/Tijd
zo 03-10-2021 / 15:00 - 16:00


25 jaar sax in de Dominicus

Bij een verjaardag hoort een cadeautje. Om mijn 25 jarige verjaardag als saxofonist in de DOM te vieren heb ik het Nederlands Saxofoon Octet gevraagd om zondagmiddag 3 oktober een concert te komen geven in de kerk. Een bewerking van de “Nieuwe wereld”symfonie van Dvorak  zal dan in première gaan. Laten we hopen dat dit stuk een steentje bijdraagt aan een nieuwe wereld waarin muziek ons helpt op de weg naar een duurzame, vreedzame en liefdevolle wereld.

Hans Boetje

Het Nederlands Saxofoon Octet

De Saxofoon, Stem van Sax, heeft een nogal uitgebreide familie van instrumenten met een onuitputtelijk kleurenspectrum. Van de sprankelend hoge sopranino, via de welbekende sopraan, alt, tenor en bariton, tot het ronkend vette geluid van de bassaxofoon. Het Nederlands Saxofoon Octet, opgericht in 2014, bespeelt de uitvinding van Adolphe Sax als een orkest en waagt zich aan bewerkingen van allerlei bezettingen. Zij kregen het recht van de Schönberg Foundation om het fantastische ‘Verklärte Nacht’ te bewerken en uit te voeren. Datzelfde geldt voor het ‘Canto Ostinato’ van Simeon ten Holt.
Zij gaven concerten tijdens het Grachtenfestival Amsterdam, Festival Wonderfeel en Festival Oranjewoud, in het Guggenheim Museum Bilbao en op het Manana Manana Festival. In november 2019 presenteerde NS8 haar eerste cd in het Concertgebouw Amsterdam.

Een nieuwe wereld

Een Nieuwe Wereld brengt makers en publiek samen in een nieuwe, onzekere en roerige tijd. Het Nederlands Saxofoon Octet  reflecteert op de huidige situatie en stelt vragen over de toekomst. Hoe lang gaat dit duren? Hoe ziet deze nieuwe wereld er volgend jaar uit? Cultuur op anderhalve meter en toch dichtbij? Hoe zorgen we voor verbinding? In Een Nieuwe Wereld kijken we samen met andere ogen naar een symfonische mijlpaal en spelen we twee spiksplinternieuwe stukken, speciaal geschreven voor het octet.
Onze sopraan saxofonist David Cristobal Litago transformeert de 9e symfonie van Antonin Dvorák (‘’Uit de nieuwe wereld’’) naar een monumentale versie voor acht saxofoons. De heimwee en hoop uit de 9e symfonie verbeelden nu de verloren vrijheid die we zo vanzelfsprekend vonden en tegelijkertijd kijken we reikhalzend uit naar de herovering ervan. Dit iconische werk wordt geflankeerd door de wereldpremière van de jonge veelbelovende componiste Sarah Neutkens. Het octet sluit af met het dromerige September van haar hand. Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door de speciale steun van het Cultuurmakersfonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Norma Corona Fonds.

Informatie en kaartverkoop:

https://www.nederlandssaxofoonoctet.com/

Zaal open om half 3