foto-links

raamdom-gr

Donderdag 4 mei 21 uur Fauré Requiem

Datum/Tijd
do 04-05-2023 / 22:30


 

Fauré Requiem

‘Het Requiem is zo zachtmoedig als ik zelf.’ ‘Het is gezegd dat mijn Requiem niet de angst voor de dood uit, en iemand noemde het een slaapliedje voor de dood.’ Deze woorden sprak Gabriel Fauré over zijn bekende werk, dat hij componeerde tussen 1887 en 1890. De reden waarom hij het componeerde is niet bekend. Een mogelijke aanleiding kan de dood van zijn ouders zijn, die in 1885 en 1887 overleden. Zelf zei Fauré hierover: ‘Ik heb het nergens voor gecomponeerd, gewoon voor het plezier, als u me dat toelaat te zeggen!’ Fauré schreef zijn Requiem voor een kleine bezetting, namelijk kamerkoor en kamerorkest. Het Nederlands Concertkoor voert het Requiem niet uit met orkest maar met orgelbegeleiding.

 

Gabriel Fauré (1845-1924)

Samen met zijn jongere tijdgenoten Claude Debussy en Maurice Ravel was Gabriel Fauré een van de belangrijkste Franse componisten van zijn generatie. Fauré is bekend om zijn pianomuziek, kamermuziek en liederen. In zijn composities zocht hij naar een evenwicht tussen romantische gevoeligheid en strenge compositieregels om te komen tot een eigen stijl.

 

Nederlands Concertkoor

Gedreven zangers, bekende klassieke werken, dát is wat het Nederlands Concertkoor kenmerkt. Ruim honderd geschoolde amateurzangers brengen professionele kwaliteit. Tot het repertoire van het Nederlands Concertkoor behoren de grote koorwerken van de achttiende tot en met de twintigste eeuw. De artistieke leiding is in handen van dirigent Louis Buskens en pianist Thom Janssen.