foto-links

raamdom-gr

De Langste Nacht

Datum/Tijd
wo 21-12-2022 / 19:45 - 22:15


In een unieke samenwerking organiseren theater en kerk een rituele tocht, dwars door Amsterdam

Theater Frascati en de Dominicuskerk in Amsterdam zijn een unieke samenwerking aangegaan. Speciaal voor de langste nacht op 21 december ontwikkelen pastor Arjan Broers en theatermaker Alexandra Broeder een tocht tussen theater en kerk, dwars door het centrum van het Amsterdam. Een rituele ervaring tijdens de donkerste periode van het jaar, die ook wel de tijd van de wolf wordt genoemd.
Geraakt door de geestelijke nood die zij binnen hun werk en om zich heen zien, vooral bij de jongere generaties, creëren Arjan Broers en Alexandra Broeder nieuwe rituelen om licht te laten schijnen op wat we misschien wel kunnen zien als de grootste crisis van onze tijd: opgroeien zonder spirituele dimensie en zonder het gevoel in samenhang met anderen te bestaan. Daarom organiseren zij een samenkomst om van het donker om je heen naar het licht dat je in je draagt te wandelen.

Laten we samenkomen en lopen.
Van de donkerte om je heen naar het licht dat je in je draagt.

21 december 20.00 (120 minuten)
Begin: Frascati, zaal 1
Einde: Dominicuskerk
Meer informatie en kaartjes ( € 8,- -€ 13,-) klik hier – Frascatitheater

 

Verbinding in tijden van geestelijke nood
Uit onderzoek blijkt dat wereldwijd één op de zeven jongeren kampt met ernstige mentale problemen. Onze prestatiemaatschappij, het toegenomen individualisme en het geloof in de maakbare mens spelen daarin vaak een rol. En hier heeft niet enkel de jongere generatie onder te lijden. Veel mensen gaan gebukt onder druk van buiten met stress en burn-out tot gevolg.
De huidige, eenzijdige en oplossingsgerichte oriëntatie op psychische problemen en diep menselijke vraagstukken schept nauwelijks ruimte voor de dimensie van zin en betekenisgeving.
Arjan en ik delen de missie om deze dimensie weer onderdeel te maken van onze samenleving.” – Alexandra Broeder

Ontmoeting tussen twee werelden: theater en spiritualiteit
“Zowel in het theater als in de kerk komen echt grote kwesties aan bod. Dood. Verdriet. Depressie. Hoop, Liefde. Levenskracht. Er wordt niet geanalyseerd en er worden geen oplossingen aangedragen. En toch verandert er iets in en tussen mensen. Die fascinatie delen Alexandra en ik.”  – Arjan Broers
De langste nacht is de tweede samenwerking tussen Alexandra Broeder en Arjan Broers. Eerder dit jaar ontwikkelden zij voor de week van magisch denken in Frascati, een theatraal contextprogramma rond de theatersolo The Gift van Anouk van Kampen over haar doodswens, een rituele maaltijd. Zij herkenden in elkaars werk de urgentie om vanuit een maatschappelijke betrokkenheid, mensen via rituelen in verbinding te brengen met hun binnenwereld, met elkaar en met de spirituele dimensie waar we allen onderdeel van zijn.

Over de makers: Arjan Broers en Alexandra Broeder
Arjan Broers (1969) is opgeleid tot theoloog en is werkzaam als journalist, programmamaker en coach. Sinds 2021 is hij ook pastor bij de Amsterdamse Dominicuskerk. Zijn grootste plezier is in heldere en beeldende taal mensen aan het bezinnen krijgen.
Alexandra Broeder (1978) is opgeleid tot theatermaker. Sinds 2017 ontwikkelt Alexandra met haar artistieke team van Stichting Tijd van de Wolf werk op het snijvlak van kunst en psychiatrie. Centraal binnen dit werk staan de mysterieuze werelden die zij ontwikkelt met jonge performers met een psychische kwetsbaarheid. Daarnaast maakt zij theatrale contextprogramma’s over de bredere maatschappelijke, filosofische en spirituele lagen die de jongeren met hun problematiek blootleggen.