foto-links

raamdom-gr

Cuypersmonument Dominicuskerk zet deuren open deze zomer

Datum/Tijd
zo 02-08-2015 / 13:00 - 17:00


ZomeropenstellingDomKerk A6 DEF-ZS (1)

In juli en augustus is de Dominicuskerk aan de Spuistraat op zondagmiddag open voor publiek. De kerk herbergt een levendige geloofsgemeenschap die met de zomeropenstelling zoveel mogelijk mensen wil laten meegenieten van het fraaie maar vrij onbekende Cuypers-bouwerk. Bezoekers kunnen genieten van het rijke interieur en er zullen regelmatig kleine concerten plaatsvinden. De kerk is gevestigd aan het begin van de Spuistraat, op loopafstand van het Centraal Station, en is open van 13.00 tot 17.00 uur.

De Dominicuskerk werd gebouwd in de periode 1883-1893 door P.H.J. Cuypers, een van de belangrijkste architecten uit die tijd. Hij liet zich daarbij inspireren door de Italiaanse gotiek. Cuypers ging bij het ontwerp van de Dominicus uit van een driebeukige basiliek met een breed schip. De geplande toren van 85 meter hoog is er nooit gekomen, omdat de aanleg van een dergelijke toren te veel gevaar zou opleveren voor de omwonenden. Sinds 1972 staat de Dominicuskerk op de monumentenlijst.

Levendige geloofsgemeenschap
De Dominicuskerk herbergt een levendige, oecumenische geloofsgemeenschap. De viering op zondagochtend (11.00 uur) trekt wekelijks enkele honderden bezoekers uit het hele land. Ook doordeweeks zijn er diverse activiteiten, van filmavond tot gespreksgroep en van gezamenlijke maaltijd tot lezingen. Daarnaast wil de Dominicusgemeente van betekenis zijn voor buurt en stad. Zij doet dat onder meer door bestaande hulpverleningsinstanties financieel en praktisch te ondersteunen. Ook geeft een team van vrijwilligers al vele jaren Nederlandse taallessen aan asielzoekers en nieuwkomers in de stad.