foto-links

raamdom-gr

Concert Noordhollands Jeugdorkest

Datum/Tijd
za 12-03-2022 / 14:15 - 17:00


Het Noordhollands Jeugdorkest is een volledig symfonieorkest met leden tussen de 13 en 23 jaar. Het zijn allemaal gevorderde amateurs. Het niveau is verrassend hoog en het enthousiasme spat eraf. Dirigent is Bas Pollard.

Het orkest is in 1962 opgericht en viert dus dit jaar haar 60-jarig jubileum.

Toegang: €18 voor volwassenen en €13 voor studenten/CJP. Kinderen tot en met 12 jaar €1.

Toegangskaarten kunt u bestellen via de website, www.nhjo.nl. Er is geen verkoop van kaarten aan de zaal, maar u kunt via de website kopen tot het begin van het concert. QR-code is verplicht. Enige dagen voor het concert wordt u geïnformeerd over de andere, dan geldende, coronaregels.

Uitgevoerd worden het symfonisch gedicht “La Mer” van Claude Debussy en de Vierde Symfonie van Gustav Mahler. Medewerking wordt verleend door sopraan Lida Straathof.

In de drie delen van La Mer beschrijft Debussy achtereenvolgens een ochtend aan zee, het spel van de golven en een dialoog van de wind met de zee. Door zijn vernuftige en kleurrijke manier van orkestreren, weet Debussy de zee bijna tastbaar op te roepen.

Gustav Mahler schept In zijn vierde symfonie de sfeer van het idyllische Oostenrijkse landschap van zijn jeugd. In de sopraansolo in het laatste deel wordt de vreugde hier en in het hiernamaals bezongen waar de wijn gratis is en de engelen brood bakken. Maar Mahler zou Mahler niet zijn als de dood ook niet even om de hoek komt kijken. In het tweede deel wordt een dodendans voorgeschoteld met op de voorgrond de hoge tonen van een vedel-achtige soloviool. Mahler bereikt dit opvallende effect door deze viool een toon hoger te stemmen dan gebruikelijk.