foto-links

raamdom-gr

ma 06-12-2021

Meditatie op maandag

Stiltemeditatie in zen-stijl. ‘Het doel van mediteren is te kunnen leven’, zegt een zenleraar. Leeg worden van wat ons bovenmate bezet houdt. Om vanuit een diepe bron nieuwe energie te putten, nodig voor onszelf en delend met anderen. Al doende ook onderscheidend wat recht en wat krom is. Leven puttend en leven gevend.

In december op maandag van 15:30-16:30 uur in de Kerk (ivm de Coronamaatregelen)

Voor informatie: Riet Spierings
contact via – werkgroeppastoraat@dominicusamsterdam.nl

Bijdrage € 2,- per keer


di 07-12-2021

Hemel en aarde zijn wij

Verdiepingsdinsdag, live en online

Deze advent bieden pastores Eva Martens en Arjan Broers de Verdiepingsdinsdag aan. Bezinning, verdieping en ontmoeting. Rond het middaguur in een fysieke bijeenkomst in Amsterdam of na het avondeten een uurtje via zoom.

Hemel en aarde zijn wij is de titel van de vier dinsdagen in de advent. Op 30 november, 7, 14 en 21 december. We worden stil, verdiepen ons en delen wat er in ons omgaat. Om licht en leven te ontvangen en door te geven, op onze eigen manier.

30 november: Verwachting: zwanger zijn van het geheim
7 december: Incarnatie, in je lichaam zijn
14 december: De aarde bewonen
21 december: Het unieke van Jezus – en van jou

Tijd:
11.00u – 12.30u in de Grote Zaal in de pastorie van de Dominicus
19.30u – 20.30u via zoom.

Vanwege de coronaregels kunnen er maximaal 10 mensen live meedoen in de pastorie in Amsterdam.

Opgeven via Eva Martens: evalmmartens@gmail.com


di 07-12-2021

Bijbellezen - Het evangelie naar Marcus: Een verontrustend verhaal - afgelast

Deze bijeenkoimst is afgelast ivm de Coronamaatregelen van 28/11 – we hopen op 11/1/22 weer bijeen te kunnen komen.

Het oudste en kortste evangelie is dat van Marcus. Het is het verhaal van een tocht, de weg van Jezus, maar óók het verhaal over volgelingen. Marcus heeft een heel eigen stijl van schrijven, heeft een specifieke stem. Die stem is wat ondergesneeuwd geraakt door de vergelijkingen met de andere evangeliën, die vaak wat uitgebreider verhalen.

We gaan met elkaar op onderzoek uit naar die specifieke stem, waarmee Marcus het leven van Jezus voor het voetlicht brengt en wat het volgens Marcus betekent om volgeling te zijn. We doen dat aan de hand van verschillende inleiders en verder aan de hand van Juut Meijer, Betsie Wessendorp en Anne-Marie Hauer.

De avonden zijn open voor een ieder die een of meerdere keren wil meelezen, maar in verband met de coronamaatregelen moet je je komst wel van tevoren aanmelden! We kunnen maximaal 12 deelnemers per avond plaatsen.

Data:
28-9 beginlezing Marcus 1
12-10 Marcus 2, 3 en 4
26-10 Marcus 5 en 6: 1-30
9-11 Marcus 6: vanaf vers 30 en hoofdstuk 7
23-11 Marcus 8 en 9:1-30
7-12 Marcus 9: vanaf vers 30 en hoofdstuk 10
11-1 Marcus 11 en 12
25-1 Marcus 13 en 14: 1- 32
8-2 Marcus 14 vanaf vers 32 en 15: 1-40
22-2 Marcus 15: vanaf vers 40 en hoofdstuk 16 (slot)

Plaats en tijd: Grote zaal van de pastorie; 19.30 tot 21.30

Begeleiding: Anne-Marie Hauer (a_mhauer@hotmail.com); tel: 020-6452595
Betsie Wessendorp (piet.smit2000@planet.nl); tel: 020-6972128

Kosten:  € 5,- per avond voor koffie/thee en kopieën


wo 08-12-2021

Sacred Dance

Samenkomen in een cirkel, elkaar de hand reiken, inspirerend en helend met elkaar dansend voortgaan, de vreugde en de stilte delend, de harmonie hervinden.

Woensdag van 11:00 – 12:30 uur in de kerk
Woensdagen  15/9, 29/9, 13/10, 27/10, 17/11, 24/11, 8/12, 22/12

Vooraf koffie/thee drinken in de keuken; aanbellen Pastorie Spuistraat 12 A

Bijdrage € 2,– per keer

Aanmelding gewenst:
werkgroeppastoraat@dominicusamsterdam.nl


wo 08-12-2021

Dom Hélder Câmaralezing – Gender, armoede en de Bijbel

Hoe is het om als man, of juist als vrouw arm te zijn? Wat doet het met kwetsbaarheid en zelfbeeld? Hoe kijken Bijbelse auteurs tegen gender en armoede aan? Dit jaar gaat de Dom Hélder Câmara Lezing in contextuele Bijbelinterpretatie in op het thema van de lezing de relatie tussen gender en armoede.
Hoofdspreker is prof. dr. Jeremy Punt van de Stellenbosch University in Zuid-Afrika.
Twee verdere bijdragen verdiepen de lezing:

  • Straatpastor Hanna Wapenaar (Amsterdam) spreekt over gender en armoede in de Nederlandse context.
  • Lia Wetangterah, PhD onderzoeker op het gebied van mensenhandel en theologie, reageert vanuit academisch perspectief.

De bijeenkomst zal tweetalig (Engels/Nederlands) zijn en online, via Zoom, te volgen zijn.
Tijd/plaats:  8 december 2021, aanvang: 19:30; locatie: De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam

Voor meer informatie en aanmelding klik hier.

Prof. Dr. Jeremy Punt is Nieuwtestamenticus en publiceerde uitvoerig over thema’s zoals gender, queer benaderingen, en postkoloniale vraagstukken. Als Zuidafrikaans theoloog ziet hij zich bijzonder verplicht deze vraagstukken ook in de Bijbelwetenschap aan de snijden. Hij is als CLUE+ research fellow verbonden aan de Faculteit Religie en Theologie (Vrije Universiteit).


vr 10-12-2021

Actie 'Groen licht' op de Internationale Dag van de Mensenrechten

De Dominicus, als lid van de Raad van Kerken Amsterdam, ondersteunt van harte de oproep van de Werkgroep Vluchtelingen van de Raad van Kerken in Nederland om u aan te sluiten bij de actie ‘Groen licht’ op vrijdag 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten.
De actie is een initiatief van de Vereniging van asielrechtadvocaten.

In Polen hangen bewoners langs de grens een groen licht aan hun huis als teken dat migranten in nood daar terecht kunnen voor hulp. Sommigen van hen durven het groene licht niet meer aan te doen uit angst voor repercussies door Poolse autoriteiten.
De Vereniging van asielrechtadvocaten roept ons allen die mensenrechten een warm hart toe dragen op, om op 10 december een groen licht voor of achter het raam van zijn of haar woning/kantoor te plaatsen of zijn of haar kerkgebouw groen te laten oplichten.

Meer informatie – met praktische aanwijzing voor het maken van een groene lamp – op de website van de asieladvocaten: ‘Actie Groen Licht’

Meewerkende organisaties zijn o.a.: Groen Links (landelijk), Mediamatic, PVDA (landelijk), Popupkerk, D66 (landelijk), Pakhuis de Zwijger, Christen Unie (landelijk), Stichting Dominicanenklooster Zwolle, Volt Nederland, We Gaan Ze Halen, Stichting Vluchteling,  Tinkebell Foundation, Defence for Children, Humanistisch Verbond, Vluchtelingenwerk Nederland, AOVA, ASKV, VTU, UAF, Platform Wereldburgerschap Valkenburg, COC, De Goede Zaak, Protestantse Diaconie Amsterdam, SOS Moria, Beroepsorganisatie Kunstenaars, MiGreat, INLIA…
en …jij?

Meer informatie is ook te vinden op:
https://groenlicht2021.nl/
https://www.raadvankerken.nl/nieuws/2021/11/raad-van-kerken-steunt-actie-groen-licht/
https://www.inlia.nl/nl/nieuws/1227/actie-groen-licht-voor-vluchtelingen-aan-de-grenzen-van-de-eu

 


za 11-12-2021

Nederlands Projectkoor en Javier Rodríguez

Nederlands Projectkoor
Tenor en gitaar en Javier Rodríguez
Piano en bombos Daniel Morcos
Gitaar/ charango / quena Alvaro Pinto Lyon
Dirigent Martin van der Brugge

Kaarten à € 12.75 te bestellen via https://singalongevents.nl/product/toegangskaarten-misa-criolla-en-navidad-nuestra-2/

 

De wereldberoemde Argentijnse Javier Rodríguez en Daniel Morcos zullen optreden met Misa Criolla, Navidad Nuestra en Argentijnse liederen samen met het Nederlandse Project Koor en de Nederlands-Latijns-Amerikaanse muzikanten Alvaro Pinto Lyon. Geniet van de Argentijnse klanken en waan u even in het prachtige Argentinië!

Over Javier Rodríguez (foto)
Javier Rodríguez brak zijn studie geneeskunde af om zijn passie, de muziek, te volgen, aanvankelijk als zanger en gitarist van populaire en volksmuziek. Als koordirigent ontmoette hij componist Ariel Ramírez. Die herkende in Javier’s heldere, gepassioneerde folklorestem de ideale tenor voor de solopartijen in zijn koormuziek. Sinds 1995 is Javier Rodríguez met de Misa Criolla en de Navidad Nuestra op vele grote podia overal ter wereld te horen

Misa Criolla

Dit bekendste werk van de Argentijnse componist Ariel Ramírez werd gecomponeerd in 1964. Sinds kort was Latijn niet meer de enige toegestane taal in de kerk en Ariel Ramírez greep deze gelegenheid aan om één van de meest baanbrekende missen ooit te schrijven. In de Misa Criolla zit niet alleen volkstaal, maar ook volksmuziek. Het is een mis met Argentijnse ritmes en instrumenten uit het Andesgebergte, zoals de charango (kleine gitaar), de quena (rechte Indiaanse fluit) en de bombo (Argentijnse trom).

Navidad Nuestra

Navidad Nuestra bestaat uit 6 delen met verschillende Argentijnse ritmes die gezamenlijk het klassieke kerstverhaal vertellen, van de aankondiging van de geboorte aan Maria door de engel Gabriel tot de vlucht naar Egypte. Tekstschrijver Félix Luna (1925-2009) heeft ervoor gekozen de scènes te situeren in Argentinië: Jozef en Maria trekken over de Pampa’s naar Bethlehem, de herders komen uit het dorp Aimogasta in de Argentijnse provincie La Rioja.

Coronatoegangsbewijs
Bij de ingang vragen wij bezoekers vanaf 13 jaar het Coronatoegangsbewijs te tonen. Dat wil zeggen een bewijs van vaccinatie, herstel of negatieve test, hetzij digitaal (scannen QR-code), hetzij op papier.

(Foto is gemaakt door Willem Melchior)


zo 12-12-2021

Kerk: Over bescheidenheid

3e dienst in de serie ‘”Ongezien, ongehoord, ongekend’ – 3e Advent. Zondag Gaudete

Lezing: Micha 5: 1-4 Overweging door Henk Hillenaar

Bethlehem is een bescheiden en zelfs onbetekenend stadje. En het zijn de herders, figuren van weinig maatschappelijk aanzien, die als eersten van de bijzondere geboorte op de hoogte worden gebracht door hemelse figuren. Wat heeft ons dat te zeggen, en wat hebben vreugde en bescheidenheid met elkaar te maken?

Voorbeden We vinden het fijn om u te betrekken bij de voorbeden. Is er iets dat u bezighoudt, dat u in de voorbeden genoemd zou willen zien? Graag uw reactie, uiterlijk zaterdagmiddag ovv ‘voorbede’ & datum, via ‘voorbeden@dominicusamsterdam.nl

Na de dienst komen we bij elkaar voor de Koffie-via-Zoom.

Voor een overzicht van welke corona-maatregelen bij deze dienst gelden: klik hier.
U kunt de diensten via internet volgen: klik daarvoor hier


zo 12-12-2021

Koffie-via-Zoom

Ook vandaag willen we na de dienst via Zoom bijeenkomen om elkaar te zien en bij te praten  (we doen dat zolang er genoeg belangstelling voor is en het organisatorisch mogelijk is).

Vlak na de dienst, vanaf ca. 11.50, kunt u via de link hieronder binnenkomen in de Zoommeeting:
*klik hier voor de Zoom-meeting*

Een lid van de Zoom-groep zal u dan ontvangen en het gesprek begeleiden. Zodra er meer dan 10 deelnemers zijn zal de gastheer of gastvrouw de aanwezigen in een aantal kamers verdelen zodat u met wat kleinere groepen bij elkaar bent.

U heeft voor het gebruik van Zoom een laptop/tablet/pc/smartphone met microfoon en camera nodig. Mocht u hulp nodig hebben dan kunt u ons dat laten weten zodat we u in contact kunnen brengen met iemand die u per telefoon kan bijstaan – voor een volgende keer. U kunt dat aangeven via: dit formulier of belt of mailt u het secretariaat.


zo 12-12-2021

Concert Musica Aeterna Lelikoor

Na een coronapauze van 2 jaar, zingt het Lelikoor op 12 december met vernieuwd enthousiasme een nieuw programma: Musica Aeterna.

In Musica Aeterna maakt het koor een muzikale reis langs de emoties uit de coronatijd: vertwijfeling, eenzaamheid, maar ook hoop en verwachting. Het Lelikoor koos voor muziek van de renaissance tot en met de 20e eeuw die deze emoties verklankt.

Op het programma staan werken van Lassus over muziek als het geschenk van de allerhoogste God, van Schütz, Scheidt, Cavalli, Bencini en Bach over hoop en verwachting in deze adventstijd, en van Elgar, Harris, Vaughan Williams en MacMillan over het eeuwige licht en muziek die uit stilte ontwaakt.

Kom luisteren en ervaar samen met het koor hoe fijn het is om met elkaar te genieten van deze mooie koormuziek.

Coronatoegangsbewijs en legitimatie

Voor dit concert heb je een coronatoegangsbewijs en een legitimatiebewijs nodig.

meer informatie:   www.hetlelikoor.nl/concerten

 

 


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10