foto-links

raamdom-gr

Een viering in een lege kerk

Dat was een bijzondere ervaring afgelopen zondag, 15/3: met zo’n dertig mensen samen een viering beleven in een kerk die verder leeg is.

Bij binnenkomst staat het koor, zo’n vijftien man, nog te oefenen. Ze zijn opgesteld in een halve cirkel rondom de vleugel waar Henri Heuvelmans speelt en dirigeert tegelijk.

De voorgangers, Annigje Bos en Janneke Stegeman, hebben samen overleg op het voorste rijtje van het Liturgisch Team. Juut Meijer schuift aan, zij zal een woordje vooraf doen over de huidige situatie. Ik voel me vereerd dat ik namens de beleidsraad hierbij aanwezig mag zijn.

Op de foto’s is te zien hoe het er uit zag in die lege Dominicus.

En nu het wonderlijke: het voelde helemaal niet leeg. Zodra de viering begon was het zoals wanneer we met z’n allen bij elkaar zijn. Juut met haar warme pastorale woorden op het podium. Daarna het openingslied met een volop zingend koor, Annigje die het welkomstwoord doet en ook de kaars voor de kinderen noemt, Janneke met een prachtige overweging, brood en wijn wordt gedeeld. We bidden met elkaar en we worden gezegend. Het is zoals we het kennen en zoals de luisteraars via de computer het hopelijk ook herkennen en beleven.

Het inclusieve taalgebruik is wat mij betreft hier de sleutel. Steeds weer worden door de voorgangers de luisteraars betrokken in de viering, we zijn echt met elkaar aanwezig. En dat was voelbaar, ook in die lege kerk. Jullie waren om ons heen! En dat is een onvergetelijke ervaring.

Mag dat zo blijven, ook de komende zondagen wanneer we elkaar niet zien. Samen de viering beleven alsof we in een volle kerk zitten, brood en wijn klaarzetten en samen delen, en een zegen ontvangen voor de week die komen gaat.

Met een warme groet,

Joanne Kruijswijk Jansen

U vindt hier de luisterpagina, waar u de dienst ook kunt terugluisteren.