foto-links

raamdom-gr

Dominicus, een trendbreker?

Maandag 28 april sprak Paula, een toevallige bezoekster, in het radioprogramma Standpunt.nl over de Dominicuskerk. Luister de minuten 25:51 tot 27:00 en hoor wat Paula beleefde in de Dom.

Luister (je hoort Paula van 25:51-27:00)

‘Gisteren was ik op stap met een vriendin, Marianne, zij is Rooms-katholiek opgevoed, ik protestants en we waren op weg naar het Multatulimuseum, een aanrader trouwens.
En dan kom je voorbij de Dominicuskerk, en de deur stond open… en zij komt er nog weleens met een oudere schoonzus. Ik greep de kans aan om er naar binnen te gaan want ik heb jaren in de Korsjespoortsteeg gewoond en ik had nog nooit deze kerk bezocht.
Nou, ik wist niet wat me overkwam. De dienst was net afgelopen, en de sfeer die daar heerst: mensen, allemaal gewoon zittend, sommigen hadden brood meegenomen om lekker op te eten want ze komen schijnbaar uit het hele land.
En toen dacht ik: Ja, hier is nog eigenlijk een belevenis, hier word je warm van.
En dan kan je praten over wat er allemaal mis is in de kerk, maar hier wordt nog echt de vreugde van het geloof gevierd.’

De toelichting van Stand.nl
Het vertrouwen van Nederlanders in de kerk is in de laatste 20 jaar nog niet zo laag geweest als nu. Ook het aantal leden van een kerk is sinds 1970 gehalveerd. De teruggang is het grootst onder Rooms-katholieken. Dat meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau vandaag in het SCP-rapport ‘Geloven binnen en buiten verband’

De uitkomst van het rapport staat in schril contrast met de honderdduizenden mensen die zijn afgereisd naar Rome om daar dit weekend de heiligverklaring van twee pausen bij te wonen. Die beelden doen vermoeden dat het met het geloof en vertrouwen in de kerk wel goed zit.

Maar het SCP concludeert dat de ontkerkelijking steeds verder doorzet. ‘Voor een groot en almaar groeiend deel van de bevolking fungeren kerken als openbare nutsbedrijven: niet bedoeld om je activiteiten er voortdurend op af te stemmen, maar om er gebruik van te maken als dat nodig is. Bij doop, huwelijk, of begrafenis bijvoorbeeld.’ Maar, de afname van de kerkgang betekent niet dat we daarmee massaal ongelovig worden. Moet de kerk vernieuwen? Of is de oude traditionele kerk goed zoals die is?